keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Runsaskuituinen ruokavalio yhtä hyvä kuin kolesterolilääke

Voimassa olevan YYA-sopimuksemme (YYA= Ystävän Yllätys Anastetaan) mukaisesti raportoin ystäväni, ravintokirjailija Varpu Tavin terävästä huomiosta. Lukekaa tarkkaan seuraava Varpun uutinen:

Runsaskuituinen ruokavalio jopa kolesterolilääkkeen veroinen Runsaasti viljasta ja kasviksista peräisin olevaa kuitua, kasviproteiinia ja kasvisteroleita sisältävä ruokavalio laskee tehokkaasti veren kohonnutta kolesterolia. Parhaimmillaan kolesteroliarvot voivat tällaisella ruokavaliolla laskea noin viidenneksellä. Vaikutus on yhtä suuri kuin perinteisesti kohonneen kolesterolin hoidossa käytetyllä statiinilääkityksellä, kertoo professori DAVID A. JENKINS Toronton yliopistosta Kanadasta. Niin kutsutun glykemiaindeksin kehittäjänä tunnettu professori Jenkins esitteli tutkimustuloksia kohonneen kolesterolin hoidosta kuitupitoisen ruokavalion avulla kansainvälisessä ravintokuitukongressissa, joka on parhaillaan käynnissä Helsingissä. Jenkinsin kuvaama ruokavalio koostuu pääosin erilaisista viljatuotteista, kasviksista ja hedelmistä, soijasta sekä pähkinöistä ja manteleista. Tällaisella ruokavaliolla saavutetaan parhaat hyödyt kohonneen kolesterolin hoidossa, ja se tehoaa myös kohonneseen verenpaineeseen. Pienemmätkin muutokset tavanomaisessa sekaruokavaliossa riittävät, jos kolesteroli on vain lievästi koholla. Suuret ruokavaliomuutokset ovat tarpeen silloin, kun toisena vaihtoehtona olisi kolesterolilääkityksen aloittaminen, Jenkins huomauttaa. Ravintokuidun saanti jää suurella osalla länsimaista väestöä alle suositusten Suomessa kuidun saanti on jossain määrin runsaamapaa kuin esimerkiksi muualla Euroopassa, koska syömme paljon ruisleipää. - Jos ruisleipä jää pois ruokavaliosta, kuidun saanti putoaa keskieurooppalaiselle tasolle, sanoo professori HANNU SALOVAARA Helsingin yliopistosta. (Lähde: Finfood) Kommentti: On mielenkiintoista, miten tämä uutinen on “muokkautunut” Suomeen rantautuessaan. Alkuperäisessä tutkimuksessa puhutaan kolesterolia alentavien ruokien yhdistämisestä sekä HYYTELÖITYVISTÄ kuiduista, eli kasvisten, manteleiden sekä viljoista kauran ja ohran kuiduista, esimerkiksi leseistä tai rukiista EI ole kyse. Tutkimuksessa käytettiin kasvisterolien lähteenä niillä rikastettua margariinia, koska koehenkilöt kokivat kasvisten syömisen ja valmistamisen vaikeana. Margariinia ei siis käytetty siksi, että se olisi sterolien lähteenä parempi vaihtoehto kuin kasvikset. Tutkimuksen perushavainnot ovat siis, etteivät kolesterolia alentavat ruoka-aineet toimi tehokkaasti, jos niitä syödään vain yksinään. Paras lopputulos saadaan yhdistämällä näitä ruoka-aineita ruokavaliossa. Hyytelöityvien kuitujen todettiin vaikuttavan suotuisasti nk. huonoa kolesterolia alentavasti. Cholesterol-Lowering Foods Most Effective When Combined, University Of Toronto Study Cholesterol-lowering foods such as soy protein, almonds, plant sterol enriched margarines, oats and barley may reduce cholesterol levels more effectively when eaten in combination, says a new University of Toronto study by Professor David Jenkins. Jenkins and his colleagues prescribed a seven-day menu high in viscous fibres, soy protein, almonds and plant sterol margarine to 66 people - 31 men and 35 women with an average age of 59.3 and within 30 percent of their recommended cholesterol targets. For the first time, 55 participants followed the menu under real-world conditions for a year. They maintained diet records and met every two months with the research team to discuss their progress and have their cholesterol levels measured. "The participants found it easiest to incorporate single items such as the almonds and margarine into their daily lives," says Jenkins, who is also staff physician of endocrinology at St. Michael's Hospital. "The fibres and vegetable protein were more challenging since they require more planning and preparation, and because these types of niche products are less available. It's just easier, for example, to buy a beef burger instead of one made from soy, although the range of options is improving. We considered it ideal if the participants were able to follow the diet three quarters of the time." Löydät koko uutisen täältä: http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=39118 (Varpu)

Blogiarkisto