Kotimaiset Kasvikset ry:ssä on viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen kirjoittanut kesän ensisadosta. Perunan lumosta, tillin tuoksusta ja sipulin makeasta mausta. Varhaiskaali, nuori porkkana ja suvinen salaatti yllättävät. Nostetaan malja raparperisimaa kesäkasviksille! Pirjo kirjoittaa mielenkiintoisella tavallaan mm. seuraavaa:
Uuden perunan nostoon päästiin kesäkuun alussa, kun ilmat lämpenivät. Satoa on kertynyt muutamia tuhansia kiloja päivittäin. Varhaisin sato keskittyy saaristoon, sanoo Pirjo. Paraisilla, Houtskarissa, Rymättylässä, Merimaskussa ja Nauvossa ollaan edelläkävijöitä, mutta satoalue on laajenemassa sisämaahan. Aivan ensimmäiset varhaisperunaherkut nostettiin saaristosta kevään lakkiaisjuhliin. Nyt uskalletaan jo luvata, että juhannusviikolla varhaisperunan tarjonta vastaa kysyntää.
Vihannesten esiinmarssin Suomessa aloitti kiinankaali, valistaa Pirjo Toikkanen. Kiinankaalin, jäävuorisalaatin ja varhaiskaalin satoa on korjattu avomaalta touko-kesäkuun vaihteesta alkaen pieniä määriä. Nippusipulia ja nippuporkkanoita on nostettu muutaman viikon ajan. Etelä-Savo, Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi, Häme ja Uusimaa ovat varhaisvihanneskauden avaajia. Kun lähiherkkujen makupalettiin lisätään alkukesän raparperi, nauriit ja retiisit, päästään viettämään ensisadon makujen parhaita hetkiä.
Sadon ensimmäisiä kasviksia yhdistää aivan erityinen puhtaus, raikkaus ja makea, miedohko maku. Rakenteeltaan kasvisten esikoiset ovat rapeita, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen. Niitä on käsiteltävä varoen. Pakkaamattomista tuotteista kosteus haihtuu ohuen kuorikerroksen läpi nopeasti, joten tuotteet on suojattava ja säilytettävä kylmässä. Nahistumisen estämiseksi naatit on hyvä poistaa. Käytä hyväkuntoisia sipulien varsia, kukkakaalien suojalehtiä ja kantaosia ruokiin.
Lisää varhaisperunat aina kiehuvaan, suolalla ja tillillä maustettuun veteen tai kypsennä höyryssä. Jätä perunat napakankypsiksi. Ennen tarjoilua anna kaiken kosteuden haihtua perunoista kunnolla. Yksi hienoimmista makuyhdistelmistä syntyy uudesta perunasta, tillistä, voinokareesta ja graavisiiasta.
Varhaisvihannekset maistuvat raakoina, sellaisinaan rouskutettuina. Höyrykypsennys sopii niillekin, mutta muista myös nopea pikapaisto vokki- tai muurinpohjapannulla. Nuori kiinankaali sopii mainiosti muurinpohjapannulle kuumennettavaksi muiden kauden kasvisten kanssa. Tuoreet yrtit ja sipulit tehostavat makuja. Huolellisesti valmistettu kesäkeitto kuuluu suomalaiseen suveen.
Ensisato läheltä on odotettua herkkua: Uudet perunat ovat suomalaiselle pyhä asia, johon suhtaudutaan kunnioituksella ja hartaudella. Varhaisperunana suomalainen nauttii perunaa 2,5 kg, ja perunaa kaiken kaikkiaan 62,5 kg vuodessa. Varhaisperunaa kasvattaa ammattimaisesti noin 500 viljelijää. Varhaisvihanneksista odotetuimpia ovat nippusipulit, nippuporkkanat, nuori kiinankaali, varhaiskaali, uudet kukka- ja parsakaalit. Salaatit, yrtit, herneet ja erityisesti raparperi kuuluvat kesän aloitusrituaaleihin. Raparperi tuo kesän suomalaiselle rakkaaseen kahvipöytään ennen mansikkakautta. Ensimmäiset avomaan retiisit ja nauriit ansaitsevat juhlahetken nekin.
Kokeile Pirjon reseptejä!
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry., Pirjo Toikkasen tiedote, 12.6.2006
maanantaina, kesäkuuta 12, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
- ► maaliskuuta 2006 (90)
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
-
▼
kesäkuuta 2006
(68)
- Aiotko huippu-urheilijaksi?
- Tampereen laitosruokasekoilut
- Kylmiä väitteitä
- Ravintokuituihin keskitytään kesäkuussa
- Telkkari kiinni illalla lapsiperheissä!
- Kultainen kosketus
- Kaikki dieetit toimivat - periaatteessa
- Liikuttavaa terveystietoa
- Terveyttä voimaharjoittelusta
- Uusi maailmanennätys 5000 metrin juoksussa!
- Elintarvikkeiden koostumustietopankit yhdistyvät
- Meidän äiti tekee teidän äitien ruoat
- Professori Jorma Palo 1936-2006
- Testaa terveytesi internetissä
- Diabeteslapsen kannattaa harrastaa liikuntaa
- I have a dream...
- Einsteinin aivot olivat erilaiset
- KurKKaapa ameriKKalaisten tutKijoiden K-vitamiinit...
- Google Spreadsheets tulossa
- Maatalouspolitiikkaa
- Ottaisinko kesäblogin?
- G-vitamiini
- Google Spreadsheetin mukaan minun pitäisi kirjoitt...
- Homeopatia toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...
- Transrasvat pois pikaruoasta
- Syöminen väsyttää
- Kansanterveyslaitoksen ravintoteesit
- Transrasvat puhuttelevat Pohjoismaissa
- Hullaannu kesän ensisatoon
- Potilasblogi
- Ilmainen lahja!
- Apinakin sen tietää - transrasvat lihottavat
- Tulehduskipulääkkeet lisäävät sydäninfarktin vaaraa
- Hyvät kansalaiset, ärade medborgare - nyt on hätät...
- Glykeemisen kuorman ymmärtäminen voi olla tärkeää
- Urheilijoiden lääkkeiden käyttö hyvin yleistä
- Hajahuomioita sairauksista
- Metsämarjoja saamme taas tänäkin vuonna
- Miksi sairastumme?
- Ravintotiedon yhteenveto päivitetty
- Tee oikeita valintoja!
- Urheilevat nuoret syövät terveellisemmin kuin urhe...
- Liikunta on myös masennuslääke
- Bentseenikohu - herätys toimittajat!
- Runsaskuituinen ruokavalio yhtä hyvä kuin kolester...
- Limsat pois kouluista!
- Vältä astma - syö hedelmiä!
- Pro ana ja pro mia - ei kiitos!
- Ei makeaa mahan täydeltä
- Nestetasapainon ylläpito
- Viehtymys valkuaiseen geeneissämme?
- Tässä oiva tuote iäkkäille ihmisille ja...
- Parsakaali on terveellistä ja trendikästä!
- Glykemiaindeksi toimii sittenkin
- Proteiini polttaa rasvaa
- TGN1412 - mitä potilaille kuuluu tänään?
- Kofeiiniton kahvi saattaa auttaa diabeteksessa
- Isot lääkeyhtiöt eivät tunne matematiikkaa!
- Nestle mukaan laihdutusbisnekseen
- Mansikat tulevat - oletko valmis?
- Rasvakudos muuttuu lihaskudokseksi...
- Keltainen kortti
- Flavanoleilla iho kuntoon
- Älä sammuta tiedonjanoasi!
- Syö riittävän usein
- Henkilökunta päihittää internetin tiedonjakajana
- Mitä mieltä olette minusta?
- Rankka arvio norjalaistutkijasta
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)