torstaina, kesäkuuta 22, 2006

Vältä astma - syö hedelmiä!

Näin väitetään brittitutkimuksessa. Monissa tutkimuksissa on antioksidanttien saannin todettu vähentävän riskiä sairastua astmaan. Niinpä brittiläiset tutkijat selvittivät voiko sitrushedelmiä syömällä vähentää astmariskiä. Tutkimuksessa käytettiin ns. tapaus-verrokkimenetelmää ja siihen osallistui 515 aikuista, joilla oli todettu astma ja saman verran verrokkeja. Ruokavalio selvitettiin osallistujien pitämien seitsemän päivän ruokapäiväkirjojen perusteella.

Astmaan sairastuneet söivät hedelmiä keskimäärin 132 grammaa päivässä, verrokit keskimäärin 150 grammaa. Osallistujista yli puolet ei syönyt koskaan sitrushedelmiä. Sitrushedelmien kulutus näytti ehkäisevän astmaa. Suojavaikutus saatiin jo nauttimalla 46 grammaa tai enemmän sitrushedelmiä päivässä. Riski sairastua astmaan oli lähes puolet pienempi kuin niillä, jotka eivät lainkaan syöneet hedelmiä. Tutkimuksessa arvioitiin yksittäisistä ravintoaineista C-vitamiinin ja mangaanin olleen tärkeimpiä astman ehkäisyssä. Astmaan sairastuneiden verenseerumin C-vitamiinipitoisuus olikin selvästi alhaisempi kuin verrokkien.

Monissa hedelmissä on C-vitamiinia ja mangaania, joten hedelmiä syömällä voi yksinkertaisesti pienentää riskiään sairastua astmaan.

Symptomatic asthma in adults is associated with a low dietary intake of fruit, the antioxidant nutrients vitamin C and manganese, and low plasma vitamin C levels. These findings suggest that diet may be a potentially modifiable risk factor for the development of asthma.

Lähde: Thorax 61: 388-393, 2006

Blogiarkisto