tiistaina, maaliskuuta 07, 2006

Aikuisiän diabetes uhkaa yhä nuorempia

Aikuisiän diabetes uhkaamassa jo parikymppisiä, kertoo Kaarina-lehti (1.3.2006). Kaarinan-Piikkiön terveyskeskuksen terveydenhoitajista muodostettu Atery-ryhmä pohtii, miten kaupunkilaisten elintavat saataisiin terveellisemmiksi. Vähäinen liikunta ja väärät ruokailutottumukset altistavat sairauksille jo nuoriakin. Huolestuttavia ilmiöitä ovat painonnousu, diabetes, osteoporoosi ja korkea verenpaine. Ylipainoa on jo puolella aikuisista. Nuorten ja lasten lihavuus on koko ajan yleistymässä, ja siksi aikuisiän diabetesta on jo parikymppisillä nuorilla, diabeteshoitaja Aila Laitinen kertoo.
Atery-ryhmäläisille on selvää, mistä kansalaisten painonnousu johtuu. Suurin syy siihen on liikunnan väheneminen. Esimerkiksi ihmisten työ on muuttunut entistä kevyemmäksi ja siksi hyötyliikuntaa tulee vähän. Myös ruokailutottumuksilla on osansa lihomiseen. Olutta käytetään paljon. Monelle siitä on tullut jo ruoka-juomakin. Vaikka käytetään vähärasvaisia tuotteita, niitä syödään ehkä määrällisesti enemmän, Laitinen arvioi.
Kiireinen elämäntapa ajaa myös valmisruokien käyttöön. Välttämättä ne eivät ole kaikkein terveellisintä ravintoa. Usein niistä puuttuu kuituja. Jos käytettään valmisruokia, ateriaa pitäisi täydentää ainakin leivällä ja vihanneksilla, työterveyshoitaja Marketta Lehto sanoo.
Atery-ryhmäläiset arvioivat, että usein ylipainon syynä saattaa olla myös jatkuva napostelu. Huomattavasti parempana vaihtoehtona nähdään säännölliset ateriat, jotka valmistetaan kotona.

Blogiarkisto