maanantaina, maaliskuuta 20, 2006

Varpu oikaisee christerin ketoosiväitteet

Varpu Tavi seuraa valppaana ravintoaiheisia kirjoituksia. Sain luvan julkaista hänen kirjoittamansa tekstin Atkinsista ja ketoositilasta.

Varpu Tavi: Hiilaritietoinen vaara vaanii!
Tänään mietin ankarasti kysymystä: kenelle me hiilaritietoisesti syövät olemme uhka? Olenko minä uhka, kun olen kolmen Laihdu ilman nälkää–kirjan äiti, olen ideoinut ne ja suurimmaksi osaksi myös kirjoittanut? Tarkoituksiani varten kehitin suomen kieleen termin "hiilihydraattitietoinen", joka paremmin vastasi sitä näkemystä joka lääkäri Ilkka Salmenkaidalla ja minulla oli terveellisestä ruokavaliosta.

En ole koskaan ollut Atkinsin dieetin kannattaja. En todellakaan usko siihen, että pelkästään hiilihydraattien grammamääriä tuijottamalla saavutettaisiin ihannepaino ja terveys. En myöskään usko siihen, että laihtuminen olisi tärkeämpää kuin terveyden saavuttaminen. Siitä huolimatta en voi olla kuin vihainen niistä tahallisen harhaanjohtavista ja virheellisistä uutisista, joita Atkinsin ruokavaliosta säännöllisin välein mediaan syötetään. Aivan samoin kuin Amerikassa sikäläisen lääkäriliiton Lancet-lehti, joka on taas "kunnostautunut" Atkinsin teilaamisessa, Suomessa erityisesti Duodecimin Hyvä terveys–lehti harrastaa tarkoitushakuisia hiilihydraattitietoisten ruokavalioiden teilauksia säännöllisin väliajoin. Viimeisin Lancetin uutinen kertoo Atkinsin dieetillä laihduttaneesta ylipainoisesta naisesta, joka hankkiutui tilaan, jossa hän jo oksenteli monta kertaa päivässä ja hänen elimistönsä ajautui lopulta Lancetin uutisen mukaan vaaralliseen ketoasidoosiin, tilaan jossa veressä on huomattavia määriä ketoneja...

Lainaan Ilkka Salmenkaitaa: "Ketoosi on täysin luonnollinen ja terveelle ihmiselle myös vaaraton tila, jossa elimistön energia-aineenvaihdunta siirtyy käyttämään hyväkseen enemmän rasvaa. Ketoaineet ovat elimistön kuljetusmuoto energialle. Teknisesti ilmaistuna ketoosi onkin näiden vesiliukoisten ketoaineiden esiintymistä veressä ylitse tietyn raja-arvon, joka tällä hetkellä on määritelty olemaan 0,2 mmol/dl (millimoolia per desilitra). Ketoosia esiintyy vähähiilihydraattisen ruokavalion yhteydessä, mutta myös muissa tilanteissa. Hiilihydraattiruokavalioon tottuneella arvo veressä on normaalitilanteessa noin 0,1 mmol/dl, mutta esimerkiksi liikunnan jälkeen arvo voi nousta 2 mmol:iin/dl. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla taso asettuu korkeimmillaan 5–6 mmol:iin/dl, riippuen vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntauksesta. Paastotessa taso asettuu 6-8 mmol:iin/dl. Yli 8 mmol/dl tasolla puhutaan jo ketoasidoosista. Yleisin syy on hoitamatta jääneen tyypin 1 diabeteksen komplikaatio, jossa elimistö insuliinin puutteen vuoksi tuottaa ketoaineita siinä määrin, että tuloksena on vakava elimistön happotasapainon järkkyminen. Diabeettinen ketoasidoosi voi johtaa jopa 25 mmol/dl arvoihin. Ketoasidoosi on mahdollinen myös raskaan alkoholinkulutuksen yhteydessä. Mikäli haiman toiminta on tervettä, ei ketoosi normaalitilanteissa pääse muodostumaan ketoasidoosiksi. Itse asiassa ketoasidoosi onkin juuri se ”ketoosi”, josta aina varoitellaan."

En tiedä tutkivatko tuota naista hoitaneet lääkärit hänen haimansa toiminnan. Ehkä he tyytyivät vain kauhistelemaan Atkinsin dieetin vaarallisuutta? Ja hyvänen aika: niin kuin olen aina korostanut, OMAN JÄRJEN KÄYTTÖ olisi suotavaa myös laihdutettaessa. Kyllähän aikuisen ihmisen on ymmärrettävä, etteivät asiat ole kunnossa, jos hän oksentelee kaiket päivät. Jokaisen elimistö on yksilöllinen, mikään ruokavalio ei sovi kaikille maailman ihmisille. Miksi emme näe julkisuudessa koskaan artikkeleita siitä, miten niukkaenergiset pussidieetit ovat saaneet laihduttajia heikkoon kuntoon? Niitäkin käyttämällä elimistö menee ketoosiin. Keskeiseksi nouseekin kysymys, miksi Atkinsin dieetti on vaarallinen? Miksi hiilihydraattitietoiset ruokavaliot ovat Suomessa niin suuri uhka, että lääkäriliiton suurelle yleisölle suuntaama lehti katsoo asiakseen teilata ne julkisesti (esittämällä täysin virheellisiä tai tarkoituksellisen harhaanjohtavia tietoja niistä)?

Mille tahoille hiilihydraattitietoiset ruokavaliot ovat uhka? Ehdotuksiani vastauksiksi:
1. Elintarviketeollisuudelle. Nehän saattavat joutua muuttamaan strategioitaan ja tuotantolinjojaan, jos kuluttajien tottumukset kuuttuvat. Ne joutuvat siis reagoimaan joustavasti muuttuviin markkinoihin...
2. Painonvartijoille. Painonvartijoitten liikevaihto on kärsinyt tuntuvia menetyksiä viime vuosina Atkinsin dieetin vuoksi. Suomessa Painonvartijat ovat nauttineet "valtionapua" kun veronmaksajien kustantamat asiantuntijat markkinoivat estottomasti tuota amerikkalaisten omistuksessa olevaa pörssiyritystä puolueettomana ja asiantuntevana laihdutusmenetelmänä.
3. Lääketeollisuudelle. Jos ihmiset syövät terveellisesti ja monipuolisesti ja kohtuullistavat hiilihydraattien määrän ruokavaliossaan, tulehduskipu-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden kulutus kääntyy laskuun.
4. Niille lääkäreille, joiden kytkökset lääketeollisuuteen ovat erityisen tiiviit. Laihdutusgurut, joiden ulkomaisia seminaarimatkoja lääketeollisuus avokätisesti tukee jne.
5. Niille virallisterveellisille asiantuntijoille, joita uhkaa kasvojen menetys, jos heidän pitäisi myöntää erehtyneensä, edes pieneltäkään osin.
6. Vegaanit! USA:ssa yksi vegaanien ja eläintensuojelijoitten järjestö harrastaa aktiivista Atkinsin dieetin mustamaalausta. Todennäköisesti tämäkin "uutinen" (kyseinen tapaus sattui vuonna 2004) johtaa sinne samalle sylttytehtaalle.

Lähteet: BBC NEWS ja Salmenkaita & Tavi: Laihdu ilman nälkää hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla, Teos 2005

Blogiarkisto