tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Anu Mäkelä: Reumataudit, fibromyalgia, kihti ja niveloireet

Professori Anu Mäkelän (Australia) asiantuntevaa luentoa oli ilo seurata ItseHoito’06-messuilla. Alusta saakka oli helppo pysyä kärryillä. Powerpoint-esitys oli mainio ja valokuvat erityisen hyviä näytettäessä miltä näyttävät reuman runtelemat sormet ja jäsenet. Professori Mäkelä oli todellakin oivaltanut, että yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa. Joillekin kalvoille oli ahdettu liian paljon informaatiota, mutta taitavasti luennoitsija osasi kääntää huomion olennaisiin seikkoihin. Poukkoilu edestakaisin Powerpoint-dioissa loi sellaisen vaikutelman, että tätä esitelmää ei ollut millään tavalla räätälöity tätä tilannetta varten vaan mukaan otettiin tuttu muistitikku tiedostoineen ja lähdettiin sen varassa puhetta pitämään. Tämmöinen asenne kääntyy helposti luennoitsijaa vastaan.

Tulehdussairauksia!
Australialainen tohtori Anu Mäkelä oli sitä mieltä, että monet krooniset taudit ovat tulehdussairauksia. Saimme kuulla miten Mäkelä on ollut mukana kehittämässä luontaistuotteita erilaisiin tulehdussairauksiin kuten esim. fibromyalgia ja kihti. Kihti on miesten vaiva. Se iskee yleensä yli nelikymppisiin miehiin ja johtuu aineenvaihdunnallisesta häiriöstä, jonka seurauksena veressä on liikaa virtsahappoa.

Reumakokeet kertovat
Reumakokeissa voidaan määrittää erilaisia biokemiallisia tekijöitä ja tärkeimpinä näistä Mäkelä piti erityistä reumafaktoria, ACP:tä, laskoa, CRP:tä ja ferritiiniä. Erityisesti ACP on reumapotilailla voimakkaasti koholla. Monet reumalääkkeet antavat ikäviä sivuvaikutuksia ja koululääketiede on usein voimaton esim. sellaisessa kivussa, joka hyppii nivelestä toiseen.
Tohtori Anu Mäkelä on ollut kehittämässä luontaistuotteita, jotka auttavat kun nivelet ovat jo alkaneet vaurioitumaan. Inkivääri, soija, hainrusto ja vihersimpukka ovat tarpeen vaurioiden korjaamisessa. Kversetiini oli Mäkelän erityisessä suosiossa tulehdusten hoidossa. Sitä on tuoreissa omenissa. Tästä johtunee tuttu sanonta: Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

Ei muuta kuin omenia syömään!

Blogiarkisto