torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Tutkimusvilppi ilmi Suomessa

TV-uutisissa (YLE) saimme äsken kuulla ikävän uutisen. Kansanterveyslaitoksella (KTL) työskentelevä professori Jaakko Tuomilehto on siirretty syrjään. Häntä epäillään vilpillisestä toiminnasta kahdessa johtamassaan tutkimusprojektissa.

Oudolta kuulosti Pekka Puskan selitys
, että Kansanterveyslaitos ei näe syytä poliisitutkimukseen, vaikka sisäinen tarkastus sitä toivoi. Professori Tuomilehdon tutkimusvilppiepäilyjä on tutkittu talon sisällä pari vuotta. Vilppiä on tehty rahoituskuvioissa ja tutkimusetiikkaa kyseenalaistetaan myös.

Tuomilehto kuuluu diabetes-tutkimuksen uranuranuurtajiin. Hän on ehkä Suomen kansainvälisesti tunnetuin tutkija tai ainakin tunnetuimpien joukossa. Hänen tieteelliseen tuotantoonsa voi tutustua tästä. Professori Tuomilehtoa haastateltiin puhelimitse lähetyksessä ja hän sanoi olevansa tyytyväinen jos asiaa ei viedä eteenpäin.

STT:ltä on ESS:ssä klo 21.20 (oma kirjoitukseni ilmestyi klo 21.10) luettavissa seuraava tiedote: Kansanterveyslaitos on siirtänyt päätutkijana toimineen professori Jaakko Tuomilehdon sivuun diabetekseen liittyvistä merkittävistä tutkimushankkeista. Siirto johtui hankkeisiin liittyvistä eettisistä ongelmista. Tutkittavien suostumusta ei esimerkiksi tiedusteltu sillä tavoin kuin nykysäännökset vaatisivat. Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan Tuomilehto siirtyi hankkeista sivuun vuodenvaihteen paikkeilla. Asiasta kerrotaan Kansanterveyslaitoksen viime vuoden toimintakertomuksessa. Kansanterveyslaitoksen asettama tutkintaryhmä katsoi jo syksyllä, että Tuomilehdon tutkimushankkeissa loukattiin hyvää tieteellistä käytäntöä. Muun muassa määrärahahakemuksissa oli virheellisiä tietoja. Vilpillinen toiminta ei kuitenkaan vaarantanut tutkittavien terveyttä tai aiheuttanut heille fyysistä haittaa.

Blogiarkisto