perjantaina, maaliskuuta 17, 2006

Atkinsin dieetti epäterveellinen

Vähän hiilihydraattia ja paljon proteiinia sisältävä ruokavalio kuten esim. Atkinsin nimeä kantava dieetti voi olla avuksi laihdutuksessa, mutta tutkijat varoittavat terveysvaaroista. Tiedetään dieetin aiheuttaneen ummetusta, ripulia, päänsärkyä ja pahanhajuista hengitystä. Nämä vaivat jotenkin vielä kestää, mutta tutkijat Lyn Steffen ja Jennifer Nettleton Minnesotan yliopistosta varoittavat johtavassa lääkärilehdessä British Medical Journal hengenvaarallisesta aineenvaihdunnallisesta häiriöstä nimeltään ketoasidoosi.
Tapausselostuksena on samassa lehdessä 40-vuotias lihava nainen, joka oli seurannut Atkinsin dieetin ohjeita mm. syöden runsaasti lihaa ja juustoa, mutta välttäen leipää ja pastaa. Potilaallamme on ketoosi, joka johti vakavaan ketoasidoositilaan, sanoo Tsuh-Yin Chen. Oireita on voinut pahentaa heikko haimatulehdus tai tulehdus vatsan alueella yleensä.
Ketoasidoosi on tila, jossa vaarallisen paljon ketoaineita kulkeutuu vereen johtaen tajuttomuuteen ja hoitamattomana kuolemaan. Olen useaan kertaan keskustellut Atkinsin dieetin kannattajien kanssa tästä mahdollisuudesta, että ketoositilasta kehittyy ketoasidoosi, mutta tästä asiasta ei ole löytynyt yhteistä säveltä. Atkinsin dieetti ei aiheuta ketoasidoosia, minulle on väitetty. Tässä nimenomaisessa jutussa ei mainita mitään diabeteksesta (on kylläkin maininta haimatulehduksesta), mutta Atkinsin dieettiä ei minun mielestäni missään nimessä voi suositella insuliinihoitoa käyttäville diabeetikoille tai haimatulehduksesta kärsivälle.

Lähde: Reuters, 17.3.2006

Blogiarkisto