sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006

No niin noni alentaa kolesterolia

Eteläisellä Tyynellä valtamerellä ja Kaakkois-Aasiassa pari tuhatta vuotta tunnettu eksoottinen hedelmä nimeltään noni on nyt testattu länsimaisessa laboratoriossa. Nonimehun todettiin alentavan veren kolesterolia ja triglyseridejä tupakoivilla henkilöillä kerrottiin Amerikan Sydänjärjestön vuosikokouksessa. Tosin tässä tapauksessa on syytä korostaa tulosten olevan alustavia ja tutkimusta sponsoroi Morinda Yhtiö ja Tahitian Noni International, samat tahot jotka ovat nonin myynnissä keskeisesti mukana. Valtaosin nonitutkimuksia on tehty yhtiön omissa laboratorioissa. Tässä on ainakin otettu askel oikeaan suuntaan kun Illinoisin yliopiston kaksoissokkotutkimus Rockfordissa saatiin tehtyä.
Tupakoiville koehenkilöille annettiin kuukauden ajan kolmen eri vahvuista nonimehua sekoitettuna hedelmämehuihin ikävänpuoleisen maun häivyttämiseksi ja plasebona pelkkää hedelmämehua. Kokonaiskolesteroli nousi jonkin verran plaseboa saaneiden ryhmässä. Sen sijaan nonia eniten juoneiden ryhmässä (74 mg/dL) kolesteroli laski 22%, keskivahvaa nonia (45 mg/dL) nauttineiden 18% ja laimeaa nonia (14 mg/dL) juodessa kolesteroli laski vain 7%. Triglyseridit laskivat samalla tavalla näissä koeryhmissä. Lisää tutkimuksia tarvitaan ja tulokset pitää myös julkaista luotettavissa tiedelehdissä.

Mian-Ying Wang, Eric Henley, Jeanette Nolting, Alexandra Cheerva, Jarakae Jensen, Gary Anderson, Diane Nowicki, Stephen Story. Noni juice may lower total cholesterol and triglycerides in adult smokers.

Lähde: American Heart Association meeting report, 2.3.2006

Blogiarkisto