maanantaina, maaliskuuta 20, 2006

Ravinnon folaatit vähentävät riskiä sairastua haimasyöpään

Ravinnon folaatit (B9-vitamiinit) näyttävät vähentävän riskiä sairastua haimasyöpään. Sen sijaan ravintolisänä saatu folaatti ei vaikuta syöpää ehkäisevästi. Kyseessä on suuri ruotsalainen väestötason tutkimus.

Oluthiiva, täysjyvävilja, tumma riisi, pavut, soija, kasvikset, hedelmät, vihreät vihan­nekset, maksa, kananmunat ja liha ovat parhaat foolaatin lähteet. USA:ssa on vähän aikaa sitten aloitettu folaatin hallittu lisääminen jauhoihin, riisiin, pastaan ja maissihiutaleisiin.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että folaatti voi antaa suojan peräsuoli- ja rintasyöpää vastaan, toteaa tohtori Susanna C. Larsson ja hänen työryhmänsä Journal of the National Cancer Institute tiedelehdessä. Ja nyt testattiin sitten mitä apua on folaatista Karolinska Instituutin kohorttitutkimuksessa. Naiset tulivat mammografian puolelta ja miehet tulivat eräästä toisesta seurantatutkimuksesta. Yhteensä tutkimuksessa oli mukana 36 616 naista ja 45 306 miestä. Tutkimuksen alkaessa vuonna 1997 nämä olivat 45-83 vuotta vanhoja.
Lähes 7 vuoden aikana todettiin 135 haimasyöpätapausta. Kun ravinto sisälsi kaikkein eniten folaattia (350 mikrogrammaa päivässä) todettiin riski sairastua syöpään 75% pienemmäksi kuin niiden ryhmässä, jotka saivat ravinnosta kaikkein vähiten folaattia (vähemmän kuin 200 mikrogrammaa päivässä).

Folaattia ravintolisänä nauttineiden ryhmässä (300 mikrogrammaa päivässä) ei syntynyt eroa haimasyöpään sairastuvuudessa verrattuna ryhmään, joka ei syönyt ravintolisiä. Tohtori Larsson otaksuu ravinnosta saatavan folaatin paremmin heijastavan pitkäaikaisia folaatinsaantitasoja. Folaattia jatkuvasti lisäravinteina nauttivia on kuitenkin varsin vähän. Toinen vaihtoehto on Larssonin mukaan, että lisäravinteiden kautta saatava folaatti mahdollisesti edistää jo olemassaolevaa haimasyöpää.

Tutkijaryhmä päätyy suosittelemaan sellaisen ravinnon nauttimista missä on luontaisesti korkea folaattitaso. Ravintolisänä nautittu folaatti ei saa tutkijoissa kannatusta.

Conclusion made by Susanna C. Larsson, Niclas Håkansson, Edward Giovannucci and Alicja Wolk: Our results suggest that increased intake of folate from food sources, but not from supplements, may be associated with a reduced risk of pancreatic cancer.

Lähde:
Journal of the National Cancer Institute, 15.3.2006.

Blogiarkisto