sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Tulehdussairaudet sekoittavat ravitsemuksemme

Espanjalainen tutkija M. C. Gracia on viimeisimmässä Medical Hypotheses - lehdessä spekuloinut tulehdussairauksillamme ja miten ne vaikuttavat ravitsemukseemme. Laajalle levinnyt käsitys on, että useimmat krooniset sairautemme ja erityisesti ne joihin liittyy tulehdustiloja, johtavat liiaan suurten ruoka-annosten nauttimiseen (mistä seuraa lihominen) ja liikunnan vähenemiseen.

Herkullinen kysymys on: Johtuuko lihominen ja liikunnan väheneminen tästä tulehdustilasta, vai johtaako ruoan ahmiminen ja liikunnan välttäminen tulehdustautien kehittymiseen tai pahenemiseen? Nykykäsitys suosii ensin mainittua vaihtoehtoa.

Tohtori Gracia innostuu ihmettelemään lukijoidensa kanssa: Miten on mahdollista, että aivojen tasolla näinkin merkittävä tyydytyksen lähde kuin jokapäiväinen ruokailu voi kääntyä ihan päälaelleen miljoonien ihmisten kokemissa syömishäiriöissä ja teoreettisesti terveellinen ruokavalio on niin monelle ihmiselle lähes pahinta mahdollista kidutusta? Mietitään tätä toisin päin: Tulehdustila synnyttää paljon lämpöhävikkiä ja tästä syystä ihmiselle kehittyy rasvaisten ruokien himo. Tulehdus aiheuttaa myös sen, että liikunta ei juurikaan kiinnosta, sillä pienikin fyysinen rasitus johtaa väsymystilaan. Tulehdustila ikään kuin ruokkii aivojamme tiedoilla, että pitäisi syödä enemmän ruokaa.

Tutkija ehdottaa lääkkeeksi tulehdustilaan liikuntaa ja kohtuullisia ruoka-annoksia. Vaikka tulehdustila ei sinällään parantuisi tästä, tulehtunut elimistömme lakkaa lähettämästä vääränlaisia hermostollisia signaaleja aivoillemme ja ihminen pääsee pois lihavuutta ja tulehdusta ruokkivasta negatiivisesta oravanpyörästä. Tutkija on erityisen huolissaan tupakan roolista tulehdustilojen synnyssä.

Aika jännittävä ajatuskuvio!

Lähde: Gracia M. C. Inflammatory, autoimmune, chronic diseases: Bad diet and physical inactivity are causes or effects? Medical Hypotheses 66 (5): 939-944, 2006

Blogiarkisto