keskiviikkona, maaliskuuta 08, 2006

Homeopatiasta rakentavaa kritiikkiä - KIITOS!

Silläkin uhalla, että joudun tunnemyrskyjenne siivittämän raivon vallassa vastaanottamaan yhä rankempaa sähköpostia homeopatiasta, julkaisen tässä avoimen kannaottoni homeopatiaan:

En usko homeopatiasta olevan minkäänlaista hyötyä ihmiselle

Toivon, että jatkat lukemista, sillä nyt tulee elämäsi tilaisuus! Selvitetään kertakaikkiaan tämä homeopatiajuttu. Pystyn hyvin elämään sen häpeän vallassa, että olisin jotain epäviisasta joskus lausunut homeopatiasta, kuten tuo yllänäkyvä kannaottoni homeopatiaan. Anna-Liisa Enkovaaran mielipiteen homeopatiasta tiedämme myös: Miten kaukana nämä homeopaattiset valmisteet ovatkaan lääketieteestä! Lievää ironiaa on aistittavissa kun julistetaan näiden homeopaattisten ja antroposofisten (Rudolf Steinerin oppi) valmisteiden olevan sitä tehokkaampia miten enemmän niitä laimennetaan (laimennussuhde saattoi olla jopa D300, eli tuotetta saattoi olla jäljellä tuskin lainkaan). Homeopaattisia valmisteita ei tarvitse tutkia tieteellisesti. Niitä saa myydä vapaasti esim. periaatteella, että ne tukevat elimistön paranemisprosessia. Sama parantaa samaa, eli sama ”lääke”, joka normaalisti aiheuttaa jonkin sairauden oireiden pahenemista ja jopa myrkytystilan on hyvin paljon laimennettuna parantava ”lääke” samaan sairauteen.

Nyt nostetaan lintuinfluenssasta vapaa kissa pöydälle ja puhutaan homeopatiasta, eikö niin. Toimiiko homeopatia? Mikä on toimintamekanismi? Mitkä ovat käyttökokemuksenne? Ymmärrättekö tällaista epäilyä homeapatian toimivuudesta?

Olen saanut hyvältä ystävältäni apua tähän tehtävään. Tässä tulee kirjailija Varpu Tavin kiihkoton alustus homeopatiasta. Hän antaa tässä mallin miten tätä asiaa voidaan sivistyneesti lähestyä, aivan kuten hän tekee omilla, mielenkiintoisilla terveyssivuillaan. Vierailen usein hänen sivuillaan, tee sinäkin niin!

No niin, nyt päästetään Varpu irti:

Minusta vaikuttaa siltä, että homeopatiasta on Suomessa valtavasti tietämättömyydestä johtuvia ennakkoluuloja.
Olen asunut Saksassa nyt yli viisi vuotta. Täällä asuessani olen tottunut homeopatiaan yhtenä terveydenhuollon luonnollisena vaihtoehtona. Homeopaatteina toimivat täällä lukemattomat perinteisen lääkärikoulutuksen saaneet, he eivät ole mitään kansanparantajia tai puoskareita. Loput homeopaatit ovat sitten luontaisterapeutteja, jotka ovat saaneet yhteiskunnan valvoman ja pitkäkestoisen koulutuksen. Täällä on lääkäreiden vastaanottoja sekä sairaaloita, joissa homeopatia on yhtenä hoitomuotona. Niissä hoidetaan potilaita vähintään yhtä suurella menestyksellä kuin perinteistä lääketiedettäkin noudattavissa paikoissa. Usein homeopaattiset lääkärit menestyvät hoidossaan jopa paremmin, minkä arvelen johtuvan enemmän siitä, että he ottavat potilaansa biologisina ja henkisinä kokonaisuuksina - pikemminkin kuin siitä, että heidän metodinsa olisivat selkeästi paremmat.

Perinteisen lääketieteen suurimmat heikkoudet ovat mielestäni ensinnäkin se, että hoidetaan jonkun tietyn elimen jotakin tiettyä oiretta , eikä kokonaista ihmistä, ja toisekseen lääkekeskeisyys. Monet sairaudet ovat elämäntapasairauksia, monet sairaudet ovat myös elämän seurauksia, ja jotta ihminen saataisiin pysyvästi parantumaan, olisi hoidettava koko ihmistä ja hänen elämäntapojaan. Näin tekevät homeopaattiset lääkärit.

Täällä asuessani minulla on mahdollisuus valita, haluanko homeopaattista vai perinteistä hoitoa. Käytän molempia. Ja kaikkein eniten käytän kroonisissa vaivoissani (allergia ja vatsakatarri) oma-aloitteisia elämäntapahoitoja. Allergiaani lääkitsen vielä perinteisillä antihistamiineilla, mutta vatsakatarrini olen saanut oireettomaksi ruokavaliolla ja stressinhallinnalla.

Pikkukaupungissa, jossa asun, on yksi homeopaattinen apteekki ja monta perinteistä, jotka tosin myyvät nekin erilaisia rohtoja ja luontaislääkkeitä, joilla täällä on pitkät perinteet (ne perinteet puuttuvat Suomesta, koska Suomi oli niin pitkään pakanamaa, täällä Saksassa yrtti- ja rohdostietous juontaa juurensa keskiajan luostarilaitokseen).

Yleislääkärini on perinteinen, hammaslääkärini on paitsi perinteisen hammaslääkärikoulutuksen saanut, myös homeopaatti. Kiitos hänen kokonaisvaltaisen terveysnäkemyksensä hampaitteni täysremontti onnistui loistavasti. En ollut mikään amalgaamien hysteerinen pelkääjä, mutta kyllä hampaani ovat huomattavsti kauniimmat nyt kun amalgaamien sijalla ovat posliinit, ja ikeneni ovat terveet, koska hammaslääkärini osasi jäljittää mistä niitten epäterve tila johtui ihan alunperin. Korvalääkärini on perinteinen, mutta hänkin suosittelee korvani hoitoon oliiviöljyä, hengitysharjoituksia jne. (korvaani on lapsena tehty radikaalileikkaus, jollaisia ei enää nykyisin tehdä, se vaatii loppuelämän seurantaa).

Minuakin huvittaa se, että homeopaattiset lääkkeet ovat pääasiassa vettä ja sokeria. Olisin taipuvainen pitämään niitten vaikutusta placebovaikutuksena, jollen olisi itse kokeillut niitä. Olen saanut kroonisen poskiontelotulehduksen kuriin homeopatialla. Siihen eivät tehonneet lukuisat antibioottikuurit, jotka puolestaan aiheuttivat vain lukuisia hiivatulehduksia ja yleiskunnon huononemista entisestään. En tiedä, mikä homeopaattisten lääkkeiden vaikutuskanava on, mutta toisaalta en tiedä sitä myöskään akupunktiosta, ja senkin tehon olen nähnyt ja kokenut. Olen täällä Saksassa nähnyt ja kuullut niin paljon onnistumisia homeopaattisilla hoitomuodoilla, ettei siltä voi ummistaa silmiään. Ilmeisesti kysymystä terveyden ja sairauden mekanismeista ei vielä ole likikään tyhjentävästi ratkaistu.

Homeopaattisia lääkkeitä ei ehkä Suomessa valvota, mutta homeopatia on täällä Saksassa myös yhteiskunnan hyväksymä ja osittain korvaama hoitomuoto. Sen tehosta on vastikään tehyt ensimmäinen riippumaton tutkimus. Sairaskassojen (Die Innungskrankenkasse Hamburg, Deutsche BKK, Betriebskrankenkasse des Bundesverkehrsministeriums) rahoittamalla tutkimuksella on todettu, että antroposofiset terapiat (homeopatia) toimivat eräiden kroonisten sairauksien hoidossa. AMOS-tutkimus (die Anthroposophische Medizin Outcomes-Studie) toteutettiin Humboldt-yliopistossa Berliinissä.

Tutkimuksen kohteena oli 898 depressiosta, paniikkihäiriöistä ja hyperaktiivisuudesta kärsivää potilasta sekä potilaita, jotka kärsivät selkäsairauksista, astmasta, päänsäryistä tai kroonisesta nuhasta. Hoitavat lääkärit määräsivät heille parantavaa eurytmiaa, taideterapiaa, rytmistä hierontaa tai antroposofisia lääkkeitä. Kuuden kuukauden päästä lääkärit totesivat selkeän oireiden paranemisen. Potilaista 86% arvioi näiden terapioiden vaikutuksen joko hyväksi tai erittäin hyväksi. Heidän elämänlaatunsa parani pysyvästi. Samaan aikaan heidän hoitokustannuksensa alenivat.

Lähde: Die Anthroposophische Medizin Outcomes-Studie (AMOS), Institut für Sozialmedizin, Epidemiologie und Gesundheitsökonomie, Charité CCM, Humboldt-Universität, Berlin, in Zusammenarbeit mit dem Institut für angewandte Erkenntnistheorie und medizinische Methodologie e.V., Freiburg/Bad Krozingen. Veröffentlicht in der Zeitschrift "Der Merkurstab", 57. Jahrgang, Heft 6 (2004), Seite 419-429


Näin kirjoitti meille Varpu Tavi. Mitä mieltä sinä olet?

Linkkivihjeitä (suluissa vinkin tarjoaja):
Google: Homeopathic veterinary medicine (christer sundqvist)
Hahnemann College for Heilkunst (christer sundqvist)
Homeopathy for Everyone (christer sundqvist)
Homeopathy FAQ (christer sundqvist)
Homeopatia Skepsiksen mukaan (christer sundqvist)
Määräaikainen lupa luovuttaa kulutukseen antroposofisia valmisteita Suomessa (christer sundqvist)
Suomen Homeopaatit Oy (christer sundqvist)
Uskomuslääkintä (iltakajo)
Voimassa olevat homeopaattisten ja antroposofisten valmisteiden myyntiluvat Suomessa (christer sundqvist)
Wikipedia: Homeopatia (christer sundqvist)
Yahoo: Homeopathic veterinary medicine (christer sundqvist)

Blogiarkisto