tiistaina, maaliskuuta 14, 2006

Tomaatti on superia!

Judith Woods on kirjoittanut hauskaan tapaansa tomaatista. Tomaatti on tuttu ketchupista ja verisestä Marjasta (Bloody Mary).

Mikä tomaatissa on niin erinomaista?
Tomaatit ovat luonnon parhaimpia lykopeenin lähteitä. Lykopeeni on antioksidantti, joka auttaa taistelemaan ryppyjä ja sairauksia vastaan. Punaista lykopeeniä sisältävä tomaatti voi riittävissä määrin nautittuna auttaa eturauhassyöpään (35% pienempi riski sairastua).

Tomaatista hyvä syy tilata Bloody Mary
Tomatti suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Paljon tomaatteja nauttivalla on puolet vähempi riski saada sydänkohtaus kuin ne jotka nauttivat hyvin vähän tomaatteja väittää tuore tutkimus. Eri asia on sitten pitäisikö se tomaatti sekoittaa alkoholiin.

Onko tomaateista muuta hyötyä?
Kyllä vain, tomaatit sisältävät foolihappoa, joka auttaa masennukseen, uupumukseen ja stressiin. Tutkimukset osoittavat, että lykopeeni parantaa iäkkäiden mielenterveyttä ja viivästyttää dementian puhkeamista ja muita vanhenemisesta johtuvia vaivoja.

Kaunistaako tomaatti?
Jo vain, lykopeeni korjaa DNA vaurioita, jotka voivat tuoda lisää ryppyjä ja muodostaa myös suojan ennenaikaista vanhenemista vastaan.

Miten paljon tomaatteja pitäisi nauttia?
Yksi annos tomaatteja päivässä riittää ja se voi koostua ketchupista tai tuoreista tomaateista. Jos pidät kirsikkatomaateista niitä kannattaa popsia muutama päivässä.

Lähde: Telegraph, 14.3.2006

Blogiarkisto