maanantaina, maaliskuuta 06, 2006

Viisitoistavuotiaan potilaan ihmeparantuminen


Silmiin osui hieno juttu tämän päivän Telegraph-lehdessä: I wondered if I'd see my 16th birthday.
Lisa Norrisilla oli todettu harvinainen syöpäkasvain aivoissa. Hän sai siihen säteilyhoitoa, mutta vahingossa laite antoikin 19 kertaa kuolettavan annoksen säteilyä. Huomattiin miten Lisan iho kuoriutui irti. Iho suoranaisesti kuohui. Vanhemmat kauhistuivat saatuaan tiedon kauheasta hoitovirheestä. Lisan eloonjäämistoiveet olivat vähäiset ja eloon jäädessään hän saisi todennäköisesti pysyvän aivovamman.
Lisan tarina on ollut lööppikamaa Brittein saarilla. Ei niinkään massiivisen hoitovirheen takia, vaan siitä syystä, että Lisa on elossa ja mitä todennäköisemmin toipumassa täysin. Eräs kekseliäs lääkäri (Philip James, professor of hyperbaric medicine at Ninewells Hospital, Dundee) oli lukenut Lisan tapauksesta ja on nyt antanut Lisalle ylipaineistettua (hyperbaric) happihoitoa. I felt I had to do something. I imagined how I would feel if it were my daughter (Minun oli aivan pakko tehdä jotakin tytön hyväksi. Kuvittelin miltä tuntuisi jos kyseessä olisi oma tyttäreni), professori James sanoi.
Tytön paraneminen on ollut merkittävän nopeaa. Iho on toipumassa, jopa tukankasvua oli havaittavissa 14 tunnin (!) hoidon jälkeen. Pahin voi kuitenkin vielä olla edessä, vaikka ollaankin toiveikkaita, että sama merkittävä parannus on tapahtunut myös pään sisäpuolella.

Ilta-sanomat kirjoitti asiasta näin 9.2.2006: Teinityttö sai valtavan yliannoksen säteilyä. Syöpää sairastava 15-vuotias Lisa Norris saattaa menettää henkensä brittiläisen syöpäklinikan hoitovirheen takia. Klinikka antoi nuorelle aivokasvainpotilaalle sädehoitoa 17 kertaa, ja joka kerralla hänelle annettiin sitä yliannostus. Kaikkineen Lisa on nyt saanut kehoonsa säteilyä niin paljon, että se voi koitua hänen kohtalokseen. Viime viikolla Lisa vielä juhli perheensä kanssa, sillä lääkäri oli kertonut hänelle, että aivokasvain oli viimein saatu kuriin. Maanantaina Lisa sai kuitenkin tietää, että hänelle oli annettu Glasgow'ssa sijaitsevalla Beatsonin syöpäklinikalla mahdollisesti tappava määrä sädehoitoa. - Voin saada aivovaurion. Voin halvaantua. Myöhemmin saatan jopa kuolla, Lisa Norris sanoi BBC:n haastattelussa eilen.

Ilta-sanomista en vielä ole löytänyt onnellisemmasta jatkosta kertovaa juttua.

Pidetään peukkuja tytölle!

Lue tästä lisää: Ilta-sanomat (9.2.2006), Times (12.2.2006), Evening Telegraph (14.2.2006), Scotland Today (16.2.2006), BBC (17.2.2006), The Courier (25.2.2006), Sun online (6.3.2006)

Blogiarkisto