lauantaina, maaliskuuta 18, 2006

Urheilua television ja mainonnan ehdoilla

Jari Kupilan näppäimistöltä on taas irronnut mukavaa tekstiä. Urheilulehden pääkirjoituksessa on viiltävä analyysi Torinon talviolympialaisten suhteesta televisioon ja mainontaan. NBC-kanavan kannalta Torino oli katastrofi, USA tippui pois jääkiekossa liian aikaisin, taistoluistelijoiden loisto hiipui ja alppisankari Bode Millerin persoonasta tuli kuvottava antisankari.

Amerikkaa kiinnosti hömppäviihde enemmän kuin urheilu. Tässä on kriisin aineksia olympialiikkeessä: Liiallinen sidonnaisuus televisioon ja sponsoreihin. Vuonna 2014 kisaisännäksi on pyrkimässä Samsung - anteeksi Pyongyang Koreassa.

Urheilulehti on julkaissut nettiversiossaan vuosien takaisia juttuja uusintoina. Los Angelesin kesäolympialaisten tiimoilta vuonna 1984 löytyy tällainen Martti Vainion unohtumaton sähläilyjuttu:

Alpo Nyrösestä tuli vuonna 1984 Suomen kuuluisin talonmies. Martti Vainio ja Nyrönen kyhäsivät Vainion kärylle selityksen, joka hakee vertaistaan. Sen mukaan dopingaine joutui Vainion kehoon Nyrösen munauksen vuoksi. Nyrönen antoi Vainiolle vahingossa B-vitamiinipiikin sijasta hormonipiikin. Nyrösen kuuluisaksi tulleessa puukupissa oli vierekkäin kaksi piikkiä, oikea ja väärä, ja hän otti väärän. Kansakunta otti selityksen vastaan hämmästyksestä tirskuen. Alpo Nyrönen ei suostu enää muistelemaan puukuppitarinaa eikä muutenkaan vuoden 1984 tekemisiä, mutta muuten mies on leppoisassa kunnossa. ”Jätin talonmiehen hommat ajat sitten. Minulla on oma urheiluvälineliike Saarijärvellä. Martin kanssa ollaan väleissä. Juoksimme taannoin Martin synttäreillä 53 kilometrin lenkin. Kyllä sitä sen verran täytyy kunnosta huolehtia, että 30 kilsaa menee milloin tahansa.” Nyrönen on Saarijärven Pullistuksen puuhamiehiä ja valmentaa kansallisen tason kestävyysjuoksijoita. ”Martin tapauksesta voin sanoa sen, että kohu oli suhteeton. Aivan kuin muut sen ajan huiput olisivat olleet puhtaita. Se oli aikaa, jolloin kansainvälisistä kisoista jäi kovia nimiä pois, jos testejä järjestettiin. Suomi eli puhtauden illuusiossa. Siitä kai se yleinen järkytys johtui.” Nykyisin Nyrönen on antidopingin kannattaja. ”On se tavallaan epätoivoista hommaa, mutta testijärjestelmä pitää edes jonkun tolkun jäljellä. Doping on kuitenkin terveydellä leikkimistä. Näkeehän tuon, kun katsoo mitä monille 1970-80 luvun huipuille nykyisin kuuluu. Liian monelle on käynyt liian huonosti.”

Blogiarkisto