torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Lähes jokainen helsinkiläinen lihava

Helsingin kaupungin työntekijöille tehdyssä tutkimuksessa 60% naisista ja yli 70% miehistä olivat liian lihavia vyötäröstä. Vyötärölihavuus vaivaa myös normaalipainoisia. Kun reilusti yli puolet ylittää suositusten rajat, voi kysyä, onko suositukset tehty liian kireiksi vai onko kansa yksinkertaisesti liian lihavaa? Lihavuus oli yleisintä ikääntyneillä työntekijöillä. Naisilla lihavuus ja keskivartalolihavuus oli yleisempää alemmissa ammattiasemissa. Miehillä vastaava yhteys ammattiasemaan oli heikompi. Tässä tutkimuksessa painoindeksin mukainen lievä lihavuus oli yhtä yleistä kuin aikaisemmissa tutkimuksissa. Merkittävästi lihavia oli hieman vähemmän kuin Suomen koko työikäisessä väestössä. Keskivartalolihavuus oli yhtä yleistä kuin muissa väestötutkimuksissa.
Tähän asti vatsakumpu on hyväksytty ainakin miehille iän myötä syntyväksi välttämättömyydeksi. Vaikka vyötärölihavuuden vaaroista on valiteltu jo kauan, ei pömppömahaa helposti lähdetä laihduttamaan. Oma tieto lihavuudesta ei ole lainkaan niin tehokas kuin lääkärin toteama vyötärön liian leveä senttimäärä.
Vasta kun lääkäri kehottaa pudottamaan ylimääräiset kilot jotain alkaa tapahtumaan. Suomalaiset lääkärit hoitavat kuitenkin vyötärölihavuutta laiskemmin kuin eurooppalaiset kollegansa, osoittaa kansainvälinen Shape of the Nations-tutkimus. Kotimaisista lääkäreistä 59% tietää vyötärölihavuuden lisäävän merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta vain kolmannes hoitaisi sitä tautien ennaltaehkäisemiseksi. Suomalaislääkäreistä 64% arvioi vyötärönympärysmitan riskirajan todellisuutta korkeammaksi. Vain osa potilaista tietää vyötärönympärysmitan olevan pelkkää ylipainoa tärkeämpi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Lähteet: Mediuutiset, 2.3.2006 ja Inka Utriainen, Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, Akseli Aittomäki, Eero Lahelma: Lihavuus ja keskivartalolihavuus Helsingin kaupungin henkilöstön keskuudessa. Helsingin kaupungin tietokeskus. Tutkimuskatsauksia 2006:1

Blogiarkisto