maanantaina, maaliskuuta 27, 2006

Mitä mieltä olen Painonvartijoista?

Rouva xl kysyy minulta mitä mieltä olen Painovartijoista. Tässä ihan lyhyt vastaukseni.

Painonvartijat on hyvin markkinoitu tuote, joka Suomessakin on saavuttanut melkoista suosiota. Jonkin verran olen perehtynyt Painonvartijoiden toimintaan. Näen tässä paljon hyvää, mutta paljon on myös sellaista johon täytyy suhtautua kriittisesti.

Hyvää on tämä
Säännöllisyys ja johdonmukaisuus. Toimintaan kuuluvat viikoittaiset kokoontumiset, punnituksineen, vertaistukimuotoineen ja erilaisine kursseineen sekä materiaaleineen höystettynä. Säännöllinen toiminta voi auttaa ylipainonsa kanssa kamppailijaa.
Pistetaulukot. Painonvartijoiden keskeisin asia, ehkä jopa näkyvin osa ideologiaa on ravinnon sisältämän energiamäärän näkeminen pisteinä. Helpottaa alussa vähärasvaisten ravintoaineiden valinnassa, mutta lienee varsin orjuuttava pitemmän päälle.

Huonoa on tämä
Ylitseampuvat menestystarinat. Yrityksen ohjelmaa on tehty tunnetuksi erilaisilla menestystarinoilla lehdissä, televisiokanavilla ja Painonvartijoitten omissa mainoslehdissä. Menestystarinoilla on keskeinen osa laihdutusryhmän opetuksessa ja liikkeen ideologiassa. Varsin arveluttavaa on laihdutustarinoilla myydä alusta alkaen laihduttavia tuotteita ja ohjelmia. Ikäänkuin muuta tietä ei olisikaan. Sellaiset "ennen" ja "nyt" kuvat ovat aika pöyristyttäviä. Välillä menestystarinat ovat niin toistensa kaltaisia, että herää aito epäilys siivotaanko ne julkaisukuntoon tietyn muotin mukaan jossakin mainostoimistossa.
Painonvartijat elintarvikkeet. En voi millään tavalla ymmärtää mitä mieltä on tarjota varsin kalliiseen hintaan erityisiä Painonvartijoiden omia elintarvikkeita.
Rasvaisen ruoan käytön syyllistäminen. Painonvartijoissa korostuu rasvaisen ruoan ja erityisesti erilaisten perinneruokiemme kuvaaminen peräti vastenmielisinä. Rasvahysterian lietsomisessa Painonvartijat ovat tehneet paljon pahaakin. Rasvaa tarvitsemme kohtuullisia määriä, tämän suhteen ei Painonvartijoissa kuitenkaan tunneta armoa.
Ikuisen laihduttajan myytti. Mainonnasta saa sellaisen kuvan, että kerran laihduttaja on aina laihduttaja. Ja mielummin niin, että nimenomaan painonvartijuus jatkuu läpi koko elämän. Tämähän tuntuu melkoiselta orjuudelta. Onko se sitä?

Lopuksi sanoisin, että säännöllisyys, johdonmukaisuus ja vihannesten ja hedelmien suosittelu on parasta mitä löytyy Painonvartijoissa. Pimeintä puolta edustavat voimakas kaupallisuus, rasvan syyllistäminen ja ne ylitseampuvat menestystarinat.

Tänään Painonvartijoiden nettisivuilla on luettavissa tradenomi Anastassia Joukovskaian menestystarina tyypillisine "ennen ja jälkeen" kuvineen kaikkineen. Pistän tähän tekstin. Lukekaa sitä pohtien tätä edelläkirjoittamaani kritiikkiä menestystarinan muotista:

Perhe ei huomauttanut painostani
”Lihomiseni tapahtui niin pikku hiljaa, etten oikein tiedostanut sitä itsekään. Myöskään perhe tai ystävät eivät huomauttaneet asiasta. En kärsinyt liikalihavuudestani, sisäisesti olin yhä nuori ja hoikka nainen. Itsetuntoni ja itsevarmuuteni ovat aina olleet vahvoja eivätkä liikakilot haitanneet. Ylipaino ei aiheuttanut terveydellisiä ongelmia, joten en siksikään kiinnittänyt siihen huomiota.”
Käytin äitiysvaatteita vaikken raskaana ollutkaan ”Olen hyvin lyhyt - 152 cm - ja halutessani käyttää kauniita vaatteita jouduin turvautumaan äitiysasuihin. Valikoima oli todella suppea kokoluokassani. Ennen Painonvartijoita kokeilin jo niin monia laihdutusmenetelmiä, että sitä voisi hyvällä syyllä kutsua ”harrastukseksi.”
Taas nuori, hoikka ja kaunis Anastassia oli nähnyt Painonvartijoiden mainoksia ja häntä haluttikin testata olisiko hänestä siihen. Ajatus paluusta nuoreksi, hoikaksi ja kauniiksi tuntui hyvältä. Hän lähti mukaan kokeilumielellä. 10 kiloa lähti ja sitten hän alkoi odottaa vauvaa. ”Raskausaikanakin minua seurasi hyvänolontunne onnistumisestani. Kun vauva oli 4 kk:n ikäinen painoin yli 100 kg. Tiesin jo entuudestaan miltä laihtuminen tuntui, joten päätös uudelleenaloittamisesta ei ollut vaikea. Alussa kilot putosivat nopeasti varsinkin kun imetin vauvaa 1,5 vuoden ikäiseksi.”
Vallaton laihduttaja onnistui ”Olin koko laihduttamisen ajan hiukan vallaton. Pisteet menivät helposti yli, mutta korvasin sitä lisäämällä liikuntaa. Pikku hiljaa koko perheen ruokavalio muuttui terveellisemmäksi.” ”Ryhmä tuki minua loistavasti, kuulin monia tarinoita, joiden takia ajattelin: miksen minäkin?? Lisäksi ryhmästä sai hyviä vinkkejä, joilla pystyin vaihtamaan ruokavaliotani kevyemmäksi.” ”Nyt 36 kg kevyempänä katselen mielelläni valokuvia, joissa näytän todella hyvältä. Vaatteet näyttävät kauniilta päälläni ja liikkuminen on mielekästä. Kolmen alta kouluikäisen tyttären äitinä jaksan toimia ja tunnen olevani pirteämpi ja energisempi kuin koskaan aikaisemmin. Perheeni ja ystäväni ovat iloisia puolestani ja päivä paistaa synkän syksynkin keskellä.”

Blogiarkisto