lauantaina, maaliskuuta 18, 2006

Juustosta löytyy sitä kovin vähän

Kisu lauloi aikanaan "Kyllä juu juu juustossa löytyy". Vaan eipä löydy enää - siis rasvaa juustosta. Sitä kaipaa Varpu Tavi ja niin minäkin.

Suomi on Euroopan kahdeksas juuston kulutuksessa
Suomalaisten juustonkulutus on lähes kahdeksankertaistunut 50 vuodessa. Se on nyt yli 18 kiloa henkeä kohti, ja kulutuksen kasvu jatkuu edelleen. Euroopan juustonkulutuksessa Suomi on kahdeksannella sijalla. Kärkimaat ovat Ranska, Kreikka ja Islanti. Toiminnanjohtaja Ulla-Marja Urho Maito ja Terveys ry:stä puhui 17.3.2006 juustoista suomalaisessa ruokapöydässä juustoseminaarissa Helsingissä.
Juuston kulutusmuutoksissa näkyvät ruokatrendit: terveellisyys, helppous, nopeus ja nautinnon korostaminen. Esikuva nautinnollisesta ruokailusta on tullut meille Välimeren maista, missä juustoilla on vahva sija. Teollisuus on Urhon mielestä osannut vastata ruokatrendien haasteisiin. Leivän päälle viipaloidaan kypsytettyjä kevytjuustoja. Tuorejuustojen valikoima on laaja. Juustoviipaleet, raasteet ja yksittäispakatut sulatejuustoviipaleet tarjoavat helppoutta. Valikoiman laajentumisesta huolimatta meillä syödään pääosin samoja juustolajeja kuin juustonvalmistuksen alkaessa 150 vuotta sitten. Edam, emmental ja murukoloiset kermajuustot ovat kestosuosikkejamme.
Ranskassa ja Kreikassa syödään siis huomattavasti enemmän kuin Suomessa näitä "turmiollisia kovia eläinrasvoja", ja kuitenkin heidän sydän- ja verisuonitautitilastonsa näyttävät selkeästi parempia lukuja kuin Suomen. Mitä tästä pitäisi ajatella? ihmettelee Varpu Tavi. Hänestä suomalainen juustoteollisuus voisi rohkeasti valmistaa herkullisiakin juustoja, kaikkien niiden entistä rasvattomampien ja mauttomampien sijaan. Semmoista jokapäiväistä ruokatarvikettani kuin raejuustoa ei Suomesta tahdo löytyä kunnollisen makuista kuin Lidlistä, kuinkas muuten...

Blogiarkisto