lauantaina, maaliskuuta 18, 2006

Luontaistuotteiden parjauskampanja menossa?

En ole mikään luontaistuotteiden vannoutunut suosittelija. Tämä ei johdu siitä ettenkö tunnustaisi, että jotkut luontaistuotteet todella toimivat. Lämpimäksi suosittelijaksi minua ei saada sen takia, että monen luontaistuotteen tieteellinen tutkimustyö on pahasti kesken. Monen luontaistuotteen tuotekehittelyssä on edelleen paljon toivomisen varaa. Toimivat tuotteet eivät minun mielestäni saa tarpeeksi näkyvyyttä kaikkien sekalaisten humpuukiaineiden seassa, osittain siksi, että hyvin testatuille toimiville luontaistuotteille ei saa luvata lääkkenomaisia vaikutuksia. Mutta joku raja tässä pitää olla:

Nyt on menossa niin massiivinen parjauskampanja luontaistuotteita vastaan, että näinkin maltillinen mies kuin minä innostun älähtämään:

Onko tässä maassa todellakin päätetty ajaa luontaistuoteala ahdinkoon tarkkaan mietityllä strategialla? Ovatko Lääkelaitos, Lääketehtaat ja Elintarvikevirasto kaiken takana?

Tässä hieman mietittävää:
  • Kuluttaja-lehti, joka mielestäni maltilliseen sävyyn on pyrkinyt ohjaamaan kuluttajien ostokäyttäytymistä, kirjoittaa viimeisimmässä numerossaan ravintolisistä. Kannessa komeilee teksti Ravintolisät ovat rahastusta ja lehden sisäsivuilta löytyy tavattoman asenteellisesti kirjoitettu juttu Ravintolisät - hyötyä vai huuhaata. Oikein hakemalla haetaan mahdollisimman loukkaavia ilmaisuja. Luin lehden kirjastossa ja jäin ihmettelemään saako näin kirjoittaa?
  • Kuluttaja-lehden artikkelissa haastatellaan eläkkeelle siirtynyttä lääkäriä ja tietokirjailija Anna-Liisa Enkovaaraa, jolla ei näytä olevan juuri mitään hyvää sanottavaa luontaistuotteista. Toimittaja Raija Uljas pistää parastaan rienatakseen luontaistuotealaa ja häntä säestävät tarkoin valittu asiantuntijaraati, joka näkee parhaimmaksi karsia pois tarkastelun piiristä ne valmisteet, joista voi lipsahtaa juttuun myönteinen kuva: vitamiini- ja kivennäisaineet. Jäljelle jäävät ainoiksi suositeltaviksi tuotteiksi kalaöljyt ja probiootit (esim. maitohappobakteerit).
  • Tänään kirjoittaa Iltalehti Luontaistuote voi pilata lääkityksen. Kliinisen farmakologian ja lääkehoidon professori Kari Laine saadaan kertomaan luontaistuotteiden myrkkyvaikutuksista. Keskustelu käy lehden nettipalstoilla vilkkaana.
  • Mitä tulee lehtiin huomenna?

Kommentteja saa antaa (Moderointi on päällä, joten kommenttisi näkyy viiveellä).

Blogiarkisto