sunnuntaina, maaliskuuta 12, 2006

Nukutko hyvin?

Aivan järkyttävän työputken uuvuttamana tarvitsin tänään rentouttavaa luettavaa. Olen lukenut tosi mielenkiintoista kirjaa. Sen saa käsittääkseni ilmaiseksi netistä. Siinä on ravintoon ja elämiseen liittyvää maanläheistä tarinaa. Kiitos Varpu Tavi rentouttavasta lukuelämyksestä! Tänään nukun hyvin, sillä minulla on oivat ohjeesi:

1) Vältä viljan ja sokerin syömistä ennen nukkumaan menoa, koska ne nostavat verensokeria ja estävät unen tuloa. Myöhemmin, kun verensokeri taas laskee alas, saattaa olla että heräät, etkä enää saa unta.
2) Nuku mahdollisimman pimeässä. Paitsi että se auttaa unensaantia ja rauhallista nukkumista, se on tutkimusten mukaan muutenkin terveellistä. Saksalaiseen tapaan meillä on ikkunoitten ulkopuolella rollaattoriverhot, jotka pimentävät huoneen tehokkaasti. Minulle stereoitten kirkas valokin on liikaa, nukun siksi silmät peitettyinä sellaisilla silmälapuilla, joita lentokoneissa jaetaan yölennoilla.
3) Älä katso televisiota juuri ennen nukkumaan menoa, se kiihdyttää aivoja turhaan. Älä pidä makuuhuoneessa televisiota. Minun mielestäni koko toosaa ei tarvita missään huoneessa. Olen puolitoista vuotta elänyt ilman televisiota, enkä ole vielä kertaakaan sitä kaivannut.
4) Nuku sukat jalassa. Erään tutkimuksen mukaan sukkien pitäminen vähentää yöheräilyä. Jalat usein reagoivat kylmään nopeammin kuin muu keho, koska niissä on heikoin verenkierto.
5) Vältä kovaäänisiä herätyskelloja. Olen aina inhonnut herätyskelloja. Niiden meteliin herää sydän kurkussa ja säikähtäneenä. Itse herään nykyisin aina musiikkiin, meillä on sellaiset pikkustereot makuuhuoneessa, joissa voi laittaa CD:n soimaan herätysmusiikiksi. Tällä hetkellä aamumusiikkiani on Chopin. Mutta on sellaisiakin aamuja, jolloin herään Jaakko Tepon Rappari-Tyynen humppaan.
6) Mene nukkumaan mahdollisimman ajoissa. Elimistö tekee suurimman osan rakennustyöstään (aivan erityisesti adrenaliinihormoni) kello 23:n ja 1:n välillä. Samaan aikaan myös sappi käsittelee „myrkkyjä“, ja jos olet valveilla nuo myrkyt menevät maksan rasitukseksi.
7) Pidä makuuhuoneesi viileänä. Nukun ikkuna auki lähestulkoon vuoden ympäri.
8) Syö proteiinipitoinen välipala ja pala jotakin hedelmää muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Proteiini varustaa elimistösi L-tryptofaanilla, jota tarvitaan melatoniinin ja serotoniinin muodostuksessa. Melatoniini ja serotoniini ovat „mielihyvän ja rentoutumisen“ hormoneja. Hedelmä puolestaan auttaa tryptofaanin kulkeutumista aivoihin.
9) Tiputa painoasi. Ylipaino saattaa aiheuttaa uniapneaa, joka estää rauhallisen yöunen.
10) Vältä ruokia, joille olet mahdollisesti herkistynyt. Tämä pätee erityisesti vehnä- ja maitotuotteisiin.
11) Älä juo kahteen tuntiin ennen nukkumaan menoa. Näin vähenee pissihädän todennäköisyys.
12) Ota kuuma kylpy tai suihku ennen nukkumaan menoa.
13) Piilota kello silmistäsi. Tyhmintä, mitä unettomana voit tehdä, on kellon katseleminen (kokemukseni mukaan kellon kuunteleminen ei ole stressaavaa; kaappikellon lyönnit ovat rauhoittavia, kumma juttu).

Lähde: Varpu Tavi. Modesty Blaiseksi etanan vauhtia. 2005

Blogiarkisto