keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006

C-vitamiinia suoneen syöpäpotilaille

Linus Paulingin kokeet osoittivat aikanaan, että korkeat C-vitamiiniannokset (askorbiinihappo) voivat parantaa syöpää sairastavien oireita ja lisätä syöpäpotilaan elinvuosia. Kun tätä on testattu mm. Mayon klinikalla USA:ssa antamalla suuria C-vitamiiniannoksia pillereinä syöpäpotilaille, ei ole todettu mitään myönteistä vaikutusta. Harmillisista koetuloksista johtuen C-vitamiinipillereiden popsiminen on siis jäänyt syövän hoidossa kovin vähäiseksi.

Nyt kuuluu kuitenkin kummia! Kolmelle syöpäpotilaalle, joilla oli erittäin huono hoitoennuste, annettiin C-vitamiinia suoraan suoneen niin paljon kuin potilas pystyi sietämään. Veren C-vitamiinimääräksi saatiin 15-30 g C-vitamiinia antamalla siten yli 1000 mmol/L. Tämä on C-vitamiinitaso, joka on mahdoton saavuttaa pillereitä popsimalla. Näin korkean C-vitamiinitason saavuttamisen jälkeen C-vitamiini osoittautui myrkyksi syöpäsoluille, mutta terveet solut jäivät henkiin. Tohtori Padayatty ja hänen työryhmänsä ovat tarkkaan dokumentoineet nämä kolme potilastapausta, jotka pysyivät hengissä suoraan suoneen annetun C-vitamiinin ansiosta, pitkälle edenneestä syövästä huolimatta. Yksi potilaista on ehtinyt kuolla, mutta kaksi muuta ovat ymmärtääkseni edelleen hengissä. Tutkijat päätyvät ehdottamaan, että korkeiden C-vitamiiniannosten antamista syöpäpotilaille harkittaisiin uudelleen.

Hirmuisiin riemunkiljahduksiin ei ehkä ole syytä, mutta on tämä kuitenkin askel siihen suuntaan, että vitamiineilla on vaikutusta näinkin vakavien sairauksien hoidossa kuin syöpä. Annettu C-vitamiiniannos 15-30 g vaikuttaa aika suurelta. Tällaisiin C-vitamiinimääriin ei päästä appelsiineja syömällä!

The cases reported here are of tumours confirmed by histopathologic examination to have poor prognosis but that instead had long clinical remissions. Most previous case reports lacked independent pathologic confirmation of the tumour and did not follow the NCI Best Case Series guidelines, which makes their interpretation difficult. Recent findings show that only high-dose intravenous, but not oral, vitamin C therapy results in very high plasma vitamin C concentrations (e.g., 14 000 µmol/L). At these concentrations, the vitamin is toxic to some cancer cells, possibly because at these concentrations the vitamin is a pro-drug for hydrogen peroxide formation in extracellular fluid. Accumulated data confer some degree of biological and clinical plausibility to the notion that high-dose intravenous vitamin C therapy may have anti-tumour effects in certain cancers. When all available data are considered, further clinical study as to safety and efficacy of intravenous vitamin C is warranted.

Tuore lehdistötiedote (PDF) on luettavissa tästä englanniksi.

Blogiarkisto