Taas on tullut tämän vaatimattoman blogini kautta esitettyjä kysymyksiä ja sähköpostin kuljettamana on tullut muutama herkullinen väite. Kommentoin niitä tässä pikkuhiljaa viikon mittaan. Olkaa kärsivällisiä, kiirettä pukkaa päälle tällä hetkellä. Joihinkin kysymyksiin ei tietenkään myöskään löydy heti minulta vastausta. Ensin pitää tutkia, sitten vasta hutkia, ehkä lopuksi jopa kätkeä. Liekö niin tarpeellistakaan, että jokaiseen asiaan edes vastaan? Hmm... tuo onkin jännä kysymys, joka minulle kantautuu sähköpostin välityksellä. Pyrin vastaamaan jokaiseen kysymykseen. Se on hyvää harjoitusta aivoilleni ja olemassaolevan ravinnon tietopankkini hyötykäyttöä.
Nyt kuitenkin Sepon (en tiedä sukunimeä) lähettämään kommenttiin. Pistän selvyyden vuoksi tähän ensin Sepon kommentin kokonaisuudessaan ja sitten oman vastaukseni sen perään.
Kommentoitko tätä Harri Hakkaraisen väitettä, sain sen sähköpostilla, taitaa olla jostakin lehdestä kopioitu: Söivätkö suomalaiset mitalinsa Torinossa? Teksti Kimmo Mäkeläinen Länsi-Suomi, Rauma
Alppihiihtosirkuksen torniolaisväriläiskä Kalle Palanderin puuskahduksessa Torinon olympiakylän yksipuolisista pasta-annoksista saattaa piillä selitys olympiajoukkueen ennakoitua vaisumpaan menestykseen. Esimerkiksi yhdistetyn maailmancupia dominoinut Hannu Manninen, maastohiihtäjät Virpi Kuitunen, Elina Hietamäki, Teemu Kattilakoski ja Lauri Pyykönen sekä lumilautailija Niina Sarias menettivät käytännössä menestymismahdollisuutensa sairasvuoteelle kellahdettuaan.
Kukaan valmentaja ei tullut kipeäksi
Oulun Kärppien jääkiekkojoukkueen fysiikkavalmentajana toimivalla Harri M. Hakkaraisella on selvä visio sairastumisten taustoista: suomalaisten ravintovalmennus epäonnistui kisoissa tyystin. Kisajärjestäjien järjestämiin ruokailuihin tyytyminen oli virhe.
- Väitän, että Torinon olympialaisten aikaiset sairastelut johtuvat immuniteettivajeesta. Kolmannes urheilijoista sairastui, mutta yksikään huoltaja, valmentaja tai hieroja ei saanut flunssan oireita. Kyse ei siis voinut olla mistään virusepidemiasta, Hakkarainen sanoo.
- Sama koskee Ateenan kisoja. Sielläkin kolmannes urheilijoista sairastui, mutta esimerkiksi maastohiihdon valmennus ja olympiakomitea eivät ole ottaneet ravintokeskustelua kuuleviin korviinsa, vaikka samat urheilijat ovat toistuvasti sairastuneet.
Hakkarainen on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri ja lääketieteen kandidaatti. Entinen pituushypyn lajivalmentaja ja Heli Koivulan henkilökohtainen opastaja on ajautunut kiekkokuvioiden pariin Suomen Jääkiekkoliiton pyydettyä häntä aikanaan ravintokonsultiksi.
- Esimerkiksi Kärppien kanssa Venäjällä European Champions Cup-turnauksessa ollessamme menin paikan päälle pari päivää aikaisemmin ja hankin kaupasta kaiken oleellisen. Emme jättäytyneet kisajärjestäjien ruokahuollon varaan.
Vain Leijonilla eväät matkalla
Hakkaraisen mukaan eräs ravintovalmennuksen perusteista on turvata monipuolinen ravintoaineiden saanti pienissä erissä pitkin vuorokautta. Pariin tukevaan ateriaan panostaminen tarjoaa keholle ainoastaan pommeiksi luokiteltavia piikkejä.
- Olympiajoukkue lensi Suomesta Milanoon, josta edessä oli viiden-kuuden tunnin matkustus Torinoon. Siinä välissä ei ollut tarjolla mitään ruokaa, vaan osa joukkueesta joutui olemaan puoli vuorokautta ilman ravintoa, Hakkarainen ihmettelee.
- Poikkeus tästä oli miesten jääkiekkojoukkue. Kun Leijonat astuivat bussiin, jokaisen penkillä oli eväspussi. Leijonajoukkueessa sairastapauksia ei esiintynyt.
Virpi Kuitunen ihmetteli ääneen sairasteluaan aina suurissa kilpailuissa ja spekuloi jatkossa jättävänsä herkistelyt väliin ja tulevansa kisoihin tietoisesti huonommassa kunnossa.
- Kun stressiä kevennetään, eli tässä tapauksessa harjoittelua, moni sairastuu. Stressi on syönyt kropasta proteiinit, ja niiden takaisin saamiseen tulisi ravinnossa keskittyä, Hakkarainen näkee.
- Moni tunnollinen työläinen sairastuu lomallaan. Kyse on aivan samasta ilmiöstä. Hakkaraisen mielestä Suomi on jäänyt ravintovalmennuksellisesti vuosikymmeniä urheilun suurmaiden jälkeen.
- Neuvostoliitto, Saksat ja Yhdysvallat huomasivat samat ongelmat jo 1970-luvulla, eli suurissa kisoissa joukkueesta sairastui aina se kolmannes. He ottivat opikseen, mutta Suomen olympiakomitean raportissa lukee Ateenan ja Torinon kohdalla "kävi huono tuuri", Hakkarainen tuhahtaa.
Samoilla linjoilla Harri Hakkaraisen kanssa!
Olipa mielenkiintoinen kirjoitus! Kiitos Seppo! Ensinnäkin, olen täysin samaa mieltä Harri Hakkaraisen kanssa. Suomalaisten urheilijoiden ravitsemuksessa on paljon korjattavaa. Pidän täysin mahdollisena, että suomalaisten huippujen arvokisamenestys jäi heikommaksi juuri heikomman ravitsemuksen johdosta. Hiukan kenttää kiertäneenä, urheilijoiden kanssa juteltuani, paljon ravintoasioita pohtineena sekä joitakin urheilijoita opastaessani, olen törmännyt tähän outoon paradoksiin:
a) Ravinnosta on urheilijoilla valtavasti tietoa, ehkä enemmän kuin koskaan ennen on ollut.
b) Tätä valtavaa ravinnon tietomäärää ei yksittäisen urheilijan kohdalla osata soveltaa.
Keskityn tässä vastauksessani lähinnä ihan muutaman ongelman korjaamiseen ja niihin ravitsemuksen linjauksiin, joita olisi tehtävä huippu-urheilijoidemme arvokisamenestyksen turvaamiseksi. Haluan pohtia tätä asiaa jossakin urheilijoille suunnatussa lehdessä tai julkaisussa ehkä jo tämän vuoden puolella, joten kommentit ovat tervetulleita. Tämä vastaukseni jää tässä pakostakin vain pieneksi huitaisuksi. Jotkut voivat tästä pikaisesta huitaisustani kovastikin närkästyä, jotkut toivon mukaan tulkitsevat tämän ystävälliseksi eleeksi ja pistää kyytiä hyvien rasvahappojen edistämälle aivotoiminnallen.
Ongelma nro 1: Ravintovalistuksen liiallinen teoreettisuus
Olen ollut kuuntelemassa useiden viisaiden ravintotutkijoiden esitelmiä ravinnosta. Urheilijamme ovat kiltisti kuunnelleet kun ravintotieteilijä puhuu viimeisimmistä tieteellisistä löydöksistä. Esitelmässä ei sinänsä ole ollut mitään vikaa, mutta siinä on puhuttu väärälle kohdeyleisölle. En tietenkään nyt halua aliarvioida urheilijoitamme, mutta luulisin että useimmat viis veisaavat siitä minkälaisia käppyröitä esitellään hienossa Powerpoint-esityksessä. Urheilijaa kiinnostaa tieto siitä mitä hän pistää suuhunsa turvatakseen menestyksensä. Kyky esittää tämä tieto on taitolaji. Urheilijoille jaettava tieto noudattelee muutenkin vähän samaa linjaa. Kuolettavan tylsään muotoon on pantu asiat! Tähän väitteseeni tulee reagoida joko hirveästi minun suorapuheisuuteeni suuttuen tai reilusti myötäillen käsitystäni. Joskus voisi olla hyvä tuoda näihin piireihin asiantuntemusta vaikkapa mökin mummolta: "Muistakaa sitten runsaan aamupuuroannoksen päälle sirotella pakastimesta otettuja puolukoita ihanasti sulamaan. Niistä saa silmäniloa ja ne ovat niin tavattoman terveellisiä..."
Ongelma nro 2: Urheilijoiden ravitsemuksessa todella paljon puutteita
Johtuen osittain ylläolevasta ongelmasta numero 1, osittain arvokisoihin lähetetyistä urheilijaa tukevista delegaatioista (johtajia on aina julmetusti liikkeellä, voitaisiin korvata mm. ravinto- ja terveysasiantuntijoilla), tapahtuu juuri näitä Torino 2006:n kaltaisia romahduksia. Norjassa, Saksassa, USA:ssa ja Venäjällä on aivan eri tavalla panostettu urheilijoidemme ravitsemukseen. Pistän tähän ravintoluennoillani esille ottamani korjausehdotukseni huipulle pyrkivän urheilijan ravinnosta:
Huippu-urheilijan tukitoimet
Todella paljon harjoittelevilla (kansallista huippua, ehkä jopa kansainvälistä huippua tavoittelevilla) palautumista voidaan tehostaa erilaisin tukitoimin. Voidaan käyttää laillista dopingia: sallittuja ravintolisiä, päivittäisen ruoan hienosäätöä, nesteytystä, psyykkausta jne.
Kyseeseen tulevat:
· lisävitamiini- ja hivenainekuurit harjoittelua kovennettaessa (ei kannata kokeilla omin päin, kysytään ravintovalmentajalta tai osaavalta huoltajalta)
· hiilihydraatti- ja proteiinipitoisempi ruokavalio esim. viimeistelyleirillä (trimmataan keho huippukuntoon)
· ravintopäiväkirjojen säännöllinen käyttö varmistamassa ravinnon riittävyys ja monipuolisuus (ei milloinkaan energiavajeessa)
· urheiluravinteet käyttöön (sopivimpia ovat maltodekstriini ja maitohera, mahdollisesti myös yksittäiset haaraketjuiset aminohapot)
· suunnitelmallisuus ja johdonmukaisuus tärkeää (varattava 2-5 kk aikaa ennen kuin ”aineet rupeavat vaikuttamaan”)
· influenssarokotteet, kättelemisen välttäminen, varovaisuus yleisillä paikoilla, ylikunto-oireiden tarkkailu
· psyykkinen valmennus, taistelutahdon kehittäminen, voittajatyypin löytyminenvalmentajaan ja valmennukseen luottaminen (auttaa urheilijaa parantamaan harjoittelun laatua sekä välttämään vääristynyttä asennetta syömiseen ja siitä mahdollisesti seuraaviin ongelmiin)
Ongelma numero 3: Ylikunto on aina lähellä huippukuntoa
Silloin kun urheilija havittelee parhainta mahdollista menestystä, hän pistää kaiken peliin. Kadunmiehen voi olla vaikea ymmärtää miten totaalista omistautumista asialle tämä vaihe edustaa urheilijan elämässä. Vuositolkulla valmistellaan urheilijan keho sellaiseen tilaan, että koko maapallolta ei löydy kovempaa urheilijaa sillä hetkellä. Tasapainoilu ylikunnon ja huippukunnon välillä on ongelmallista. Tähänkin on ravitsemuksella paljon sanottavaa. Heikosti hoidetulla ravitsemuksella kisapaikalla voi olla merkitystä. Pistän tähän lopuksi vähän tarinaa ylikunnosta. Otan tiedon omasta ravinto-oppaastani urheilijoille, josta mielestäni tekstiin keskittyvä löytää ongelmaan ratkaisun:
Ylikunnolla (engl. overreaching) tarkoitetaan pitkäaikaista ylirasittumistilaa, joka seuraa elimistölle liiallisesta fyysisestä ja psyykkisestä rasituksesta suhteessa lepoon. Harjoittelu parantaa kuntoa, mutta liiallisena se voi olla myös terveydelle haitallista. Jokainen ihminen on yksilö ja jokaisella on omat rajansa kuinka paljon rasitusta ja harjoittelua kestää. Tämä raja muuttuu eri ikävaiheissa ja harjoittelua sopivasti annostelemalla sitä pystytään siirtämään yhä kovempaa rasitusta kestäväksi. Iän myötä tämä taso jonkin verran laskee. Ikääntyvä keho kaipaa enemmän palautusmisaikaa, erityisesti kun mennään yli 40:n ikävuoden. Jos tämä optimaalinen taso ylitetään liiallisen harjoittelun kautta, antamatta keholle aikaa palautumiseen, niin siirrytään helposti ylirasitustilaan, puhutaan ylikunnosta. Huippukunto ja ylikunto ovat aina lähellä toisiaan. Ne erottaa toisistaan vain pieni raja. Jokainen ihminen voi treenaamisen avulla saavuttaa sen hetkisen oman huippukuntonsa. Jos tässä huippukunnon vaiheessa vielä yritetään voimakkaasti nostaa kuntoa, niin helposti kellistytään rajan toiselle puolelle. Huippukunto saavutetaan aina ennen kuin siirrytään ylirasituksen puolelle. Ylikunnossa kehon sietokyvyn raja on ylitetty. Tällöin suorituskyky laskee, palautumisaika pitenee ja terveysriskit kasvavat. Ylirasitustilassa elimistömme puolustusjärjestelmä heikkenee ja silloin on suuri riski sairastua esim tulehdustauteihin.
Muistamalla harjoituksen lisäksi levätä ja ruokailla riittävästi voidaan välttää heikentyneestä palautumisesta johtuva ”ylikunto”. Varsinkin todella kovassa harjoittelussa (ylikuntosyndroomassa) on todettu, että glutamiinia ei muodostu tarpeeksi lihaksessa. Jos kovaa voimaharjoittelua jatketaan liian pitkään ja liian usein, saattaa testosteroni laskea ja jäädä alhaiseksi pitkäksikin aikaa. Tällöin voidaan ajautua ylikuntoon, johon liittyy ”pysyvästi” alentuneen testosteronitason lisäksi voiman ja/tai lihasmassan laskua. Harjoittelun suunnitteluvaiheessa on huomioitava testosteronin vaihtelut harjoituksen johdosta – näin vältetään ylikunto. Mahdollisesti joittenkin urheilijoiden ylikunto-oireissa esiintyvä testosteronitason lasku on osittain selitettävissä liian vähäisellä rasvan käytöllä. Mitään viisasten kiveä ei tosin ole löytynyt testosteroni-kortisoli määrityksistä. Melatoniini-hormoni on myös esitelty yhtenä mahdollisena hormonina, jolla olisi tekemistä ylikuntosyndrooman kanssa. On osoittautunut vaikeaksi löytää jokin helposti mitattava ominaisuus joka viestittäisi ylikuntoon joutumisen vaarasta. Eräs tutkija väittää tuoreessa tutkimuksessa reaktioaikojen hidastumisen ennustavan parhaiten ylikuntotilan. Monet tutkijat pitävät sykevaihtelua (HRV, heart rate variability) todennäköisesti hyvänä mittarina kehon rasitustilan arvioinnissa ja mahdollisen ylikunnon havaitsemiseksi urheilijoilla. Ranskalaiset tutkijat ovat löytäneet IGFBP-3:sta mitattavan ominaisuuden rugbyä pelaavien ylikuntotilassa. Muita ennusmerkkejä ylikunnosta ovat: harjoittelu ei kiinnosta, voimat ovat vähissä, lihakset hapottuvat helposti, unensaanti vaikeutuu, voimakas hikoilu levossa tai hikoilun puuttuminen kokonaan, palautuminen treenistä kestää kauan, ruokahalu on valtava tai tosi heikko, voimakas jano tai janottomuus, psyyke käy ylikierroksilla tai on masentuneisuutta ja flegmaattisuutta, on pientä kuumetta koko ajan, tulee esiin outoja syömistottumuksia, yöllä näkyy painajaisia, pelokas ja säikky olemus.
Mistä tietää onko urheilija ylirasitustilassa? Jokaisen elimistöllä on yksilöllinen tapa reagoida tähän ylirasitustilaan. Sen vuoksi jokaisen kovaa harjoittelevan urheilijan kannattaa oppia tarkkailemaan itseään (”kuuntelemaan kehon signaaleja”). Varsinkin ylirasituksen alkuvaiheessa alkaa ns. sympaattinen hermosto toimimaan ylikierroksilla, joka johtaa siihen, että ei nukuta, ruokahalu on valtava ja nesteen kulutus on kova. Toinen vaihe on päinvastainen, jolloin ns. parasympaattinen hermosto aktivoituu. Tällöin henkilö on voimaton, unelias ja ruokahaluton. Käytännössä usein edetään ensimmäisen vaiheen kautta toiseen vaiheeseen, mutta toinen vaihe voi tulla suoraankin. Terveysongelmat eivät juurikan tule ilmi sympaattisessa vaiheessa, vaan ne alkavat parasympaattisen vaiheen aikana. Silloin bakteerit ja virukset pääsevät iskemään kehoon, koska sen puolustusjärjestelmä on heikentynyt. Puolustusjärjestelmä taistelee näitä vieraita eliöitä vastaan kuumeen avulla. Usein on niin, että puolustusjärjestelmä on heikentynyt pitkäaikaisen ylirasituksen seurauksena niin paljon, että se ei kykene nostamaan kunnon kuumetta. Tällöin terveysongelmat pitkittyvät ja ne voivat kestää kuukausia. Voimakas kuumeen nousu tällaisissa tilanteissa on aina hyvä merkki, koska se kertoo puolustusjärjestelmän tehokkuudesta. Mitä korkeammaksi kuume nousee, sitä nopeammin puolustusjärjestelmä saa voiton näistä vieraista eliöistä. Tämän vuoksi kannattaa muistaa, että kuume on ystävä eikä vihollinen. Sairastamisvaiheessa ei kuumetta tulisi alentaa lääkkeiden avulla, paitsi silloin kun ollaan äärimmäisissä tilanteissa. Kahden, kolmen päivän kuumeilu 38-39:ssa asteessa ei ole vaarallista. Päinvastoin, kuumeella on elimistöä puhdistava ja solukkoa uudistava vaikutus. Sen jälkeen elimistön puolustuskyky on entistä korkeammalla tasolla.
Ylirasitustila voi tulla joko pitkään jatkuneesta kovasta harjoittelusta tai sitten yhden tai muutaman erittäin kovan harjoituksen jälkeen. Elimistö on pitkään liikkunut sietokyvyn ylärajoilla ja loppujen lopuksi tämä sietokyvyn raja ylittyy. Palautuminen pitkällä aikavälillä tulleesta ylirasitustilasta on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä. Ylirasitustila voi siis tulla myös yhden tai muutaman erittäin kovan harjoituksen jälkeen. Lihas- ja maksaglykogeeni on loppunut, vesi- ja suolatasot elimistössä ovat sekaisin ja proteiinia on saatettu kuluttaa energiantuotantoon. Tällainen tila voi tulla muutaman päivän aikana useiden tuntien suoritusten jälkeen, jolloin ei ole kunnolla täydennetty kehon energia- ja nestevarastoja. Näin käy usein esim. leiriharjoittelussa. Tässä tapauksessa kehon puolustusjärjestelmä on heikentynyt ja silloin on suuri riski saada jokin tauti elimistöön. Palautuminen tällaisesta tilanteesta on kuitenkin nopeaa. Se on useimmiten ohi kuntotasosta riippuen 2-4 päivän lepojaksolla ja energiavarastojen täydentämisellä.
Urheilijan on muistettava, että harjoittelun sietokykyyn vaikuttaa fyysisen rasituksen lisäksi myös henkinen ja tunne-elämän rasitus. Voimakkaat henkiset ponnistelut esim. opiskelussa tai töissä lisäävät urheilijan kokonaisrasitusta. Sama vaikutus on myös tunne-elämän pettymyksillä esim. ihmissuhdeongelmilla. Tällaisten paineiden aikana olisi fyysistä rasitusta osattava keventää, muuten elimistön tasapaino järkkyy ja siirrytään helposti ylirasituksen puolelle. Usein urheilija ihmettelee ylirasituksen syntymistä, vaikka itse harjoittelussa ei ole tapahtunut muutoksia. Ylirasituksen synty juontaa silloin juurensa muuhun urheilijaa kohtaavaan rasitukseen. Henkisesti rasittavana aikana ei tulisi yrittää suorittaa vaativaa harjoitusohjelmaa, vaan päinvastoin harjoittelua tulisi keventää.Ylikunnosta palautumisessa on muistettava levätä ja ruokailla monipuolisesti. Ravinnon osuus on merkittävä palautumisessa. Tärkeää on syödä paljon laadukasta, tuoretta ruokaa. Erityisessä asemassa ovat vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Tilanteissa, joissa ylirasitus on jatkunut jo pitkään ja se on heikentänyt voimatasoja, ovat myös proteiinit tärkeitä. Usein ylirasituksen aikana myös veriarvot laskevat. Alkuvaiheessa ravinnon laatua tulee keventää ja paljon vihanneksia ja hedelmiä. Hiilihydraatit tulisi saada kasvisvoittoisesta ravinnosta. Rasvaisia ruokia kannattaa välttää, koska ne hidastavat aineenvaihduntaa. Kasvisvoittoisen ravinnon rinnalle otetaan mukaan vähärasvainen liha ja kala sekä myös kasvispohjaiset valkuaiset, herneet, pavut, soija, pähkinät. Jos täysiarvoisen kasvisruoan syöminen tympäisee, silloin voi olla hyvä turvautua luonnontuotteista valmistettuihin lisäravinteisiin hyvän vitamiini- ja hivenainetason takaamiseksi. Glykogeenivaje ja epätasapainot aminohapoissa, kehon katabolian ja anabolian välillä sekä neuroendokriinitoiminnassa liittyvät usein ylikuntoon.
sunnuntai, maaliskuuta 26, 2006
Blogiarkisto
-
►
2005
(318)
- ► heinäkuuta 2005 (11)
- ► elokuuta 2005 (62)
- ► syyskuuta 2005 (74)
- ► lokakuuta 2005 (65)
- ► marraskuuta 2005 (64)
- ► joulukuuta 2005 (42)
-
▼
2006
(724)
- ► tammikuuta 2006 (73)
- ► helmikuuta 2006 (79)
-
▼
maaliskuuta 2006
(90)
- Annatko lisää Anna-Liisa?
- Lähes jokainen helsinkiläinen lihava
- Kokojyväviljaa metaboliseen oireyhtymään
- On sinulla otsaa!
- Mistä luonnontieteilijät puhuvat tällä hetkellä?
- Katekiini on suklaan salaisuus
- No niin noni alentaa kolesterolia
- Geenit ovat olleet itsekkäitä jo hyvin kauan
- Tuiki, tuiki tekotähtönen
- Lapset käyttävät ahkerasti luontaistuotteita
- Viisitoistavuotiaan potilaan ihmeparantuminen
- Kevytperuna tulossa markkinoille
- Lääketehtaitten mainoslappuset tarkassa syynissä
- Makeat virvokejuomat lihottavat
- Loch Nessin hirviö olikin uimassa ollut norsu?
- Merck Vioxxin takia taas oikeudessa
- Aikuisiän diabetes uhkaa yhä nuorempia
- Homeopatiasta rakentavaa kritiikkiä - KIITOS!
- Lapset liikkumaan!
- Kolesterolia alentavia lääkk... ei kun ravintoaineita
- Urheilu on uskonnollinen kokemus
- christer sundqvist 17.4.1957 - 14.12.2040
- Laihdutusmarkkinoiden viimeisimmät villitykset: ph...
- B18
- Hjallis Harkimo
- Itsehoitomessuilla
- Nukutko hyvin?
- Kolesterolikeskustelua Helsingin Sanomissa
- Tolonen: Mielenterveysongelmien ravitsemushoito
- Anu Wacklin: Rasvahapot ja ubikinoni
- Anu Mäkelä: Reumataudit, fibromyalgia, kihti ja ni...
- Tomaatti on superia!
- Suomi on mallikkaasti vähentänyt suolan käyttöä
- Optiset harhat ovat kiehtovia
- Solubiologian tentti
- Homeopatiakeskustelu on jatkunut!
- Epäonnistunut lääkekoe
- Puhu pukille vaikkapa kännykällä!
- Liikunnan vaikutukset solutasolla
- Ärsyttävät ihmiset eivät ole sukupuuttoon kuolemassa
- Homeopatiasta taas vähäsen
- Atkinsin dieetti epäterveellinen
- Hermokasvutekijä altistaa tulehduskivulle
- Luontaistuotteiden parjauskampanja menossa?
- Kirjoistani otettu uudet painokset
- Tieteen ihanuus ja kurjuus
- Urheilua television ja mainonnan ehdoilla
- Influenza Report 2006
- Kansainvälinen aivoviikko
- Juustosta löytyy sitä kovin vähän
- Tony Halmeen verbaaliakrobatiaa (K-18)
- C-vitamiinin jättiannoksia syöpäpotilaille
- Tulehdussairaudet sekoittavat ravitsemuksemme
- Minä alan olla liian vanha tällaiselle
- Miehet katoavat!
- Pikku-uutisia viikon varrelta
- Myyräkuumetta ennätyspaljon
- Alkoholistin luovuttava myös tupakasta
- Epäonnisen lääkekokeen jälkeen vielä 4 sairaalassa
- Liikunnasta apua vaihdevuosiongelmiin
- Miesten tenniksen maailmanlista
- Varpu oikaisee christerin ketoosiväitteet
- Ilmaispalvelujen kurjuus
- Ravinnon folaatit vähentävät riskiä sairastua haim...
- Rovaniemen keikka tulossa
- Terveisiä Rovaniemeltä
- Se on keltainen!
- Ravitsemusasiat pielessä suomalaisilla huippu-urhe...
- Virvoitusjuomat turhia suomalaiselle urheilijalle
- Lihasten väsymistä tutkitaan vilkkaasti
- Jylhä ei jatka
- Mitä mieltä olen Painonvartijoista?
- Trimbia laihdutuspilleri oli liian hyvä ollakseen ...
- Putinin väitöskirjaa pidetään plagiaattina
- Jäit kiinni!
- Melkoinen ilta tämäkin
- PhotoReading - mitenkö siihen pitäisi suhtautua?
- Painoluokkalajeissa kilpailleet urheilijat herkkiä...
- Lihavuuslääkkeen laiton nettimyynti
- Sikamaisen hyvää rasvaa!
- Epäonnisen lääkekokeen uhreista vielä 6 sairaalaho...
- C-vitamiinia suoneen syöpäpotilaille
- En ole niin kauhean paha sittenkään
- Lääkemyynnin TOP-10
- Seisooko teillä - järki?
- Tupakointi tekee tyhmemmäksi
- Britannica hyökkää Naturea vastaan
- Tutkimusvilppi ilmi Suomessa
- Soijassa on terveellisiä valkuaisaineita
- Virkistä päiväsi kevätkurkulla
- ► huhtikuuta 2006 (90)
- ► toukokuuta 2006 (79)
- ► kesäkuuta 2006 (68)
- ► heinäkuuta 2006 (69)
- ► elokuuta 2006 (81)
- ► syyskuuta 2006 (46)
- ► lokakuuta 2006 (49)
-
►
2008
(3)
- ► maaliskuuta 2008 (1)
- ► toukokuuta 2008 (2)