torstaina, maaliskuuta 02, 2006

Kokojyväviljaa metaboliseen oireyhtymään

Yhdysvaltalaistutkimuksessa määritettiin 535 terveen 60-68-vuotiaan ravitsemustila vuosina 1981-1984. Osallistujat pitivät ruokapäiväkirjaa, ja kaikilta otettiin tarkat verikokeet riskitekijöiden kartoittamiseksi. Vuonna 1995 osallistujien tilanne kartoitettiin uudelleen.

Mitä enemmän osallistujat söivät kokojyväviljaa, sitä harvinaisempi metabolinen oireyhtymä oli ja sitä harvemmin he kuolivat sydän- ja verisuonitautiin. Väestölliset tekijät, elintapatekijät tai muut ravintotekijät eivät vaikuttaneet tuloksiin. Mitä enemmän osallistujat söivät kokojyväviljaa, sitä matalampi heidän paastoverensokerinsa oli ja sitä hoikempia he olivat. Sen sijaan puhdistetun viljan, kuten valkoisen vehnäjauhon kulutus kohotti paastoverensokeria ja metabolisen oireyhtymän riskiä. Suomalaiset ovat siinä mielessä hyvässä asemassa, että meidän perinteiseen ruokavalioomme on jo kauan kuulunut runsaasti kokojyväruisleipää.

Lähteet: American Journal of Clinical Nutrition 83: 124-131, 2006 ja Tohtori.fi

Blogiarkisto