lauantaina, maaliskuuta 04, 2006

Katekiini on suklaan salaisuus

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tietyt, runsaasti antioksidantteja sisältävät ruoka-aineet ovat sydänystävällisiä. Tällaisina antioksidantteina mainitaan mm. flavonoidit ja flavanolit, joita on monissa kasveissa. Erästä antioksidanttia nimeltään epikatekiini on runsaasti tummassa suklaassa, mutta myös maitosuklaassa. Sen sijaan valkoisessa suklaassa sitä ei ole lainkaan. Tämä epikatekiini kuuluu flavanoleihin. Katekiineja on suklaan lisäksi mm. punaviinissä, vihreässä teessä ja kotimaisissa marjoissa.
Suoritetuissa kokeissa runsaasti flavanoleja sisältävä kaakao lisäsi veressä kiertävän typpioksidin määrää, mikä parantaa tärkeiden valtimoiden toimintaa ja verenkiertoa. Eräällä intiaaniheimolla kohonnutta verenpainetta ja muita sydän- ja verisuonitauteja ei juuri todeta. Nämä intiaanit kuluttavat runsaasti kaakaota, useita kupillisia päivässä. Toisaalta on havaittu, että Panaman suurkaupunkeihin muuttaneet intiaanit vähentävät kaakaonkäyttöänsä, jolloin sydän- ja verisuonitauditkin yleistyvät. Tutkimuksessa havaittiin myös, että näiden Karibianmeren saarilla elävien intiaanien virtsan typpioksidipitoisuus oli kaksinkertainen mantereella asuviin verrattuna. Näyttää vahvasti siltä, että tämä katekiini on suklaan terveellisyyden lähde. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa: Suklaata syötäessä on muistettava, että siinä on melko paljon rasvaa, joka voi lihottaa.

Lähteet: Proc Natl Acad Sci, 17.1.2006 ja Tohtori.fi, 3.3.2006

Blogiarkisto