maanantaina, maaliskuuta 13, 2006

Tolonen: Mielenterveysongelmien ravitsemushoito

Tohtori Matti Tolonen luennoi ItseHoito’06-messuilla asiantuntevasti mielenterveyden edistämisestä ravitsemushoidolla. Harmillisen vähälukuinen messuyleisö sai kuulla hyvän esitelmän. Tässä olen parhaan kykyni mukaan tulkinnut muistiinpanovihkooni vietyjä harakanvarpaita. Ota mukava asento ja lähde kanssani mukavalle retkelle mielen ja kehon kokonaisvaltaiseen hoitoon a la Tolonen!

Mieli ja keho erotettiin aikanaan
Noin 300 vuotta sitten mieli ja keho erotettiin, eli ruvettiin puhumaan mielen ja kehon taudeista. Asiasta on “vastuussa” tohtori Tolosen mukaan ennen kaikkea ranskalainen tunnettu filosofi Rene Descartes (1596-1650). Tolonen pitää tätä suurena harhana. Aivot viestittävät taudeista kehoon päin. Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että ei osata hoitaa mielenterveyden ongelmia oikein. Descartesin ajatukset loivat lihan ja sielun välille niin syvän haavan, että se on jatkunut meidän päiviimme saakka.
Tämä on harmillista, sillä juuri tämä asia on johtanut mielenterveysongelmien ravitsemushoidon laiminlyöntiin psykiatriassa ja lääketieteessä. Ravitsemushoito on edullinen, tehokas ja turvallinen tapa hoitaa mielenterveysongelmia. Lisäksi ravitsemushoito vähentää lääkkeiden haittoja.

Tällä cocktaililla pitäisi pärjätä
Ruokavaliomuutoksen jälkeen on huolehdittava seuraavien ravintolisien saannista:
  • Kalaöljy (sellaista jossa on mahdollisimman paljon EPAa ja vähän tai ei lainkaan DHA:ta)
  • Foolihappo ja B6 sekä B12-vitamiinit (kuuluvat ehdottomasti masennuksen lisähoitoon)
  • Karnosiini (on neuropeptidi, joka mm. tehostaa GABAn toimintaa aivoissa. Lisäksi se toimii antioksidanttina ja metalleja kelatoivana aineena)
  • C-vitamiini (on myös mukana cocktailissa mm. antioksidanttina)
  • D-vitamiini (toimii hormonin lailla kaikkialla elimistössä ja myös aivoissa)
  • E-vitamiini (on tärkeä antioksidantti)
  • Kromi (liittyy masennukseen sokeriaineenvaihdunnan häiriön takia mm. kortisolin liikatoiminnan myötä)
  • Seleeni (tästä hivenaineesta on puutetta ja siitä on apua mm. anoreksiassa)
  • Sinkki (on tärkeä entsyymien säätelijä elimistössämme ja parantaa mm. lasten keskittymiskykyä)
  • Magnesium (on luonnon oma stressin sietoaine)
  • Fosfoseriini (on fosfolipidi, jota on erityisen runsaasti aivosoluissa, ehkäisee stressiä ja parantaa muistia)


EPA on parasta ravintoa aivoille
Ravinnosta emme saa tarpeeksi tätä omega-3-rasvahappoa nimeltään EPA. Kaksi kala-ateriaa viikossa antaa n. 40 mg EPAa kun masennuksessa tarve on monikymmenkertainen. Tarvetta lisää entisestään mielenterveyspotilaiden runsas tupakanpoltto ja alkoholin käyttö.

Tiesittekö, että 50-60% aivoista on rasvaa ja 30% on välttämättömiä rasvahappoja, joista omega-3-rasvahappojen osuus on 8%. Nämä rasvahapot toimivat solukalvojen rakennusosina. Harva on kuullut, että omega-3-rasvahapoilla on erittäin merkittävä rooli tärkeiden välittäjäaineiden synteesissä ja aivoperäisen hermokasvutekijän toiminnassa.

Lääkäreiltä on turha udella lisätietoja aivoperäisestä hermokasvutekijästä (engl. brain-derived neurotrophic growth factor, BDNF). Sitä syntetisoivat pääasiassa isoaivojen sisäosissa, aivotursossa eli hippokampuksessa sijaitsevat hermosolut. Se sijaitsee aivoissa kahta puolta korvien lähellä. Psykiatristen lääkkeiden tehovaikutus perustuvat tähän ja juuri tätä EPA tehostaa helpottamalla hermoimpulssien kulkua synapseissa, mikä edistää oppimista ja kohentaa mielialaa ja lisää henkistä energiaa. Aivoturso prosessoi BNDF:n avulla havainnot kokonaiseksi mielikuvaksi. Kun sen ympärillä oleville alueille tulee aistihavaintoja aivojen eri osista, nämä alueet koostavat esimerkiksi näköhavainnon yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Aivotursossa syntyy yhteen koostunut muistikuva esimerkiksi siitä, miltä joku henkilö näyttää ja miten hän puhuu. Siksi aivoturso on oleellinen aivojen alue ilmaisumuistin kannalta ja BNDF on tärkeä aivoturson normaalille toiminnalle. Kiehtovalla tavalla BDNF:n puute aiheuttaa rotilla muutoksia serotoniinia tuottavissa aivosoluissa, mikä puolestaan johtaa epänormaaliin käyttäytymiseen, pakko-oireisiin, bulimiaan (ahmimiseen), krooniseen impulsiivisuuteen ja aggressiivisuuteen sekä väkivaltaisuuteen. Näitä BNDF:n ilmentymisen häiriöistä johtuvia muutoksia esiintyy mielenterveysongelmista kärsivillä nuorilla aikuisilla ja ne johtavat ikääntymisen myötä serotoniinia tuottavien aivosolujen rakenteellisiin virheisiin. Kuulimme miten Fernando Gomez-Pinillan työryhmä on osoittanut, että omega-3-rasvahapot aktivoivat BNDF:ää, vaimentavat hapetusstressiä, muokkaavat synapseja plastisiksi ja parantavat oppimiskykyä kokeellisen aivovamman jälkeen. Edelleen on todettu, että jo muutaman minuutin päivittäinen uiminen lisää rottien aivojen BDNF-pitoisuutta ja että liikunnan edulliset vaikutukset näkyvät aivojen magneettikuvissa. Eräiden magneettikuvausten perusteella vaikuttaa siltä, että liikunta pitää aivoja nuorekkaina, ilmeisesti juuri vaikuttamalla aivoperäiseen hermokasvutekijään.
Itse asiassa rasvahappohäiriö näkyy selvästi aivoissa. Aivot kirjaimellisesti surkastuvat ja EPA palauttaa aivojen rakenteen.

Vain EPA on antidepressiivinen
Saimme kuulla, että DHA oli klassisissa kokeissa osoittautunut tehottomaksi hoidoksi masennukseen, mutta sitten kun prof. Malcolm Peet sattumalta kokeili EPAa rupesi tapahtumaan! Ensin hän kokeili pelkkää DHA:ta skitsofreniaan ja masennukseen (sillä perusteella, että potilailla oli todettu johdonmuakaisesti puutetta DHA:sta niin seeumissa kuin punasoluissa). DHA:n antaminen ei ollut plaseboa parempa (vaan jopa huonompaa!). Hän pyysi sikis Horrobinin Laxdale-yhtiötä valmistamaan hänelle puhdasta E-EPAa ilman DHA:ta, ja sillä raaka-aineella alettiin saada hyviä tuloksia niin masennukseen kuin skitsofreniaan. EPA muuttuu kehossa DHA:ksi. Reistaileviin aivoihin EPA on siis paras mahdollinen hoito.

EPAn annostelu

  • terveet 500 mg/vrk
  • ADHD, autismi 500-1000 mg/vrk
  • masennus 1000-2000 mg/vrk
  • skitsofrenia 2000 mg/vrk
  • toipumisen jälkeen 1000 mg/vrk


Hapetusstressi - siinäpä koettelemusta kerrassaan!
Hapetusstressiä tohtori Tolonen piti hauskalla tavalla tulehduksen rikoskumppanina, joka johtaa noidankehään, jossa koko ajan syntyy lisää vapaita radikaaleja ja niiden myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita. Puhuessaan masennuksesta tulehdustautina tohtori Tolonen loi minuun merkitsevän katseen, olinhan aiemmissa yhteyksissä osoittanut epäileväni masennuksen ja aivojen tulehdustilan yhteyttä. Aika näyttää miten uudet käynnissä olevat tutkimukset valaisevat tätä asiaa. Itse asiassa olen hyvin hämmästynyt miten paljon EPAa ja tulehdusta tutkitaan ympäri maailmaa. Tuntuu siltä, että tohtori Tolosen kirja Masennuksen ravitsemushoidosta on aikaansa edellä.

Homokysteiini on paha myrkky
Homokysteiini on myrkyllinen aminohappo, jota ihmisen elimistö tuottaa. Homokysteiini näyttää liittyvän tulehdussytokiineihin ja sitä kautta lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin ja vanhenemiseen. Yllättäen miesten homokysteiinitasot ovat usein koholla. Uusi tutkimus osoittaa, että miespotilaiden homokysteiini on 65 % ja naispotilaiden 25 % korkeampi kuin terveiden verrokkien. Löydös viittaa foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien puutteeseen ja niiden lisääntyneeseen tarpeeseen. Homokysteiini on myös masennuksen riskitekijä osoittaa kuopiolainen tutkimus. Homokysteiini on mielenterveydessä suuri ongelma, sillä se vaurioittaa aivokudosta, heikentää muistia ja aiheuttaa dementiaa.

Kirjoituskramppi iski minuun - auttaako magnesium?
Kirjoituskramppi iski luennon loppuvaiheessa ja tämän kävelevän ravintotietolähteen puheesta jäi loppuosa hieman vajaaksi. Toivottavasti näistäkin vaatimattomista muistiinpanoista oli jotain apua tämän aiheen esittelyssä. Tolonen on tosissaan – sen huomaa! Minulla on taas runsaasti pohdittavaa!

Entä sinä, rakas lukijani, mitä tästä pitäisi ajatella?
Siitä vaan kommenttia tulemaan!

Blogiarkisto