perjantaina, maaliskuuta 31, 2006

Soijassa on terveellisiä valkuaisaineita

Soija on proteiinipitoinen (30-40%) hernekasvien heimoon kuuluva viljelykasvi. Soijavalkuaisesta valmistetaan urhei­lijoiden käyttämiä proteiinilisiä. Soija imeytyy aika hitaasti ja se on saanut suuren suosion erityisesti kehonra­kentajien parissa. Soijalla on jonkin verran terveysvaikutuk­sia. Kun soijaproteiinilla korvaa eläinproteiinia veren ko­konais- ja LDL-kolesteroli laskee. Tosin asiantuntijat kiistelevät soijan terveysvaikutuksista. Esimerkiksi suuressa Amerikan sydänyhdistyksen teettämässä tutkimuksessa päädyttiin suhtautumaan varauksellisesti soijan sydäntä hoitaviin vaikutuksiin.
Soijan ja muitten kasviproteiinien vaikutusmekanismia veren koleste­roliarvoihin ei kovinkaan hyvin tunneta. Äskettäin ilmestyneessä kanadalaisessa Brianne McVeighin johtamassa tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että soijan proteiinit ovat edullisten sydänvaikutusten takana, eivät niinkään soijan sisältämät isoflavonoidit. Soijan terveysvaikutuksia on perinteisesti selitetty sen sisältämillä isoflavonoideilla, omega-3-rasvahapoilla, kasvikuiduilla ja proteiineilla. Tofun muodossa soija on tullut näyttelemään tärkeää osaa vegaanien proteiinintarpeen tyydyttäjänä.

Käytetyt lähteet:
McVeigh BL, Dillingham BL, Lampe JM and Duncan AM. Effect of soy protein varying in isoflavone content on serum lipids in healthy young men. Am J Clin Nutr 83(2): 244-251, 2006
Sacks FM, Lichtenstein A, Van Horn L, Harris W, Kris-Etherton P. Soy Protein, Isoflavones, and Cardiovascular Health. Circulation 113: 1034-1044, 2006
Soybean. Wikipedia, 2006
Sundqvist C. Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta. Omakustanne, 2006
Tuotekuvasto. Twinlab, 2006
Voutilainen Eeva. Ravinto ja terveys. Ravitsemustieteen perus­teita ­ verkkoaineisto, lukuvuosi 2004-2005

Blogiarkisto