keskiviikkona, elokuuta 02, 2006

Epäterveellisestä iltasyömisestä vaikea päästä eroon

On epäterveellistä syödä ruokaa lautaselta kello 20.00 jälkeen julistan laihdutusohjeissani. Iltasyömisen lopettaminen on vaikeaa, jos siihen on tottunut kerrotaan Radion tiedeuutisissa.

Syynä tähän voi olla tietyllä alueella aivoissa olevien geenien toiminnan muuttuminen, ainakin jos hiirikokeista vedetään suoraviivainen johtopäätös. Näin päättelee professori Masashi Yanagisawan johtama tutkimusryhmä Texasin yliopistosta Yhdysvalloista. Kokeessa totutettiin hiiriä syömään keskellä päivää, vaikka hiirten normaali ruokailuaika on yöllä. Hiiret oppivat nopeasti odottamaan ruokaa jo pari tuntia ennen tarjoilua. Ne muuttivat sitä varten myös vuorokausirytminsä ja alkoivat valvoa valoisaan aikaan, tavanomaiseen nukkumaikaansa.

Kun syytä käyttäytymisen muutokseen ruvettiin etsimään, löytyi hiirten aivoista erityinen alue, jossa vuorokausirytmin säätelyyn liittyvien geenien aktiivisuus oli muuttunut. Vuorokausirytmiä säätelevien Per-geenien toiminta ei ollut muuttunut elimistön vuorokausirytmin tärkeimmässä keskuksessa, ns. suprakiasmaattisessa tumakkeessa SCN:ssa. Sen sijaan toisella aivojen alueella, DMH-alueella (dorsomedial hypothalamic nucleus), Per-geenit olivat alkaneet aktivoitua uuden ruokailuajan mukaan. Muutos tapahtui seitsemässä päivässä ja parin päivän paasto ei muuttanut Per-geenien toimintatapaa DMH-alueella takaisin aiempaan.

Elimistön "keskuskello" on SCN-alue, jota toimintaa säätelee eniten valoisuus. Pelkästään valo ei kuitenkaan siihen riitä, sillä myös kokonaan pimeässä elävillä ihmisillä säilyy lähes oikeanpituinen vuorokausirytmi. SCN-alueen tuhoaminen ei myöskään hävitä vuorokausirytmiä kokonaan. Siihen osallistuu muitakin aivoalueita ja Per- tai Period-nimellä tunnetut geenit ovat yksi ryhmä säätelyyn osallistuvia geenejä.

Lähteet: Radion tiedeuutiset, 1.8.2006 ja Proceedings of National Academy of Sciences (on line before print)

Blogiarkisto