Nämä vähentävät syöpäriskiä
- Hedelmien nauttiminen vähentää keuhko- ja mahasyöpää sekä mahdollisesti myös paksunsuolen ja peräsuolen syöpää.
- Kasvikset todennäköisesti vähentävät paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä mahalaukun syöpää.
- Maitotuotteet ja kalsium vähentävät paksunsuolen ja peräsuolen syöpää.
Nämä lisäävät syöpäriskiä
- Punaisen lihan ja lihajalosteiden vaarana on lisätä riskiä saada paksunsuolen ja peräsuolen syöpää ja mahdollisesti myös mahalaukun syöpää.
- Eläinperäinen rasva on mahdollisesti yhteydessä paksunsuolen ja peräsuolen syöpään sekä eturauhas- ja rintasyöpään.
- Runsas alkoholin käyttö lisää paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä rintasyöpää.
- Lihavuus on todettu riskitekijä paksunsuolen ja peräsuolen syövässä sekä rintasyövässä erityisesti niissä naisissa joilla on vaihdevuodet ohi.
- Korkean glykeemisen indeksin ja -kuorman omaavat ravintoaineet voivat mahdollisesti lisätä paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä eturauhassyöpää.
Ei mitään vaikutusta
- Hedelmillä ei todennäköisesti ole mitään vaikutusta eturauhas- ja rintasyöpään.
- Kasviksilla ei taida olla vaikutusta keuhko-, eturauhas ja rintasyöpään.
Tulkinta
Kannattanee pitää tämän tutkimuksen tuloksia suuntaa-antavina. Näin ainakin tutkija Gonzalez päätyy asian tiimoilta toteamaan. Tarvitaan vielä lisää tutkimuksia ennen kuin voidaan tarkemmin määritellä jonkin yksittäisen ravintoaineen haitallisuus tai sen tuoma hyöty.
Lähde: Br J Nutr 96 Suppl 1: S42-45, 2006