torstaina, elokuuta 24, 2006

Ravinnon yhteys syöpään yleisellä tasolla

Jatkan tuoreen British Journal of Nutrition -lehden lukemista. Nyt on yleisellä tasolla Espanjassa tarkasteltu mitkä ravintoaineet ja ravitsemustottumukset vaikuttavat syövän esiintymiseen ihmisessä. Havainnot ovat aika mielenkiintoisia ja niitä pitänee tarkastella ravitsemussuositustemme valossa. Hedelmien ja kasvisten nauttiminen näyttäisi terveelliseltä ja on hyvin linjassa ravitsemussuositustemme kanssa. Hiilihydraattien (erityisesti korkeaglykeemisten) mahdollisia haittavaikutuksia kannattaa pitää mielessä. Punaisen lihan nauttiminen kannattanee pitää kohtuuden rajoissa.

Nämä vähentävät syöpäriskiä
  • Hedelmien nauttiminen vähentää keuhko- ja mahasyöpää sekä mahdollisesti myös paksunsuolen ja peräsuolen syöpää.
  • Kasvikset todennäköisesti vähentävät paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä mahalaukun syöpää.
  • Maitotuotteet ja kalsium vähentävät paksunsuolen ja peräsuolen syöpää.

Nämä lisäävät syöpäriskiä
  • Punaisen lihan ja lihajalosteiden vaarana on lisätä riskiä saada paksunsuolen ja peräsuolen syöpää ja mahdollisesti myös mahalaukun syöpää.
  • Eläinperäinen rasva on mahdollisesti yhteydessä paksunsuolen ja peräsuolen syöpään sekä eturauhas- ja rintasyöpään.
  • Runsas alkoholin käyttö lisää paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä rintasyöpää.
  • Lihavuus on todettu riskitekijä paksunsuolen ja peräsuolen syövässä sekä rintasyövässä erityisesti niissä naisissa joilla on vaihdevuodet ohi.
  • Korkean glykeemisen indeksin ja -kuorman omaavat ravintoaineet voivat mahdollisesti lisätä paksunsuolen ja peräsuolen syöpää sekä eturauhassyöpää.

Ei mitään vaikutusta
  • Hedelmillä ei todennäköisesti ole mitään vaikutusta eturauhas- ja rintasyöpään.
  • Kasviksilla ei taida olla vaikutusta keuhko-, eturauhas ja rintasyöpään.

Tulkinta
Kannattanee pitää tämän tutkimuksen tuloksia suuntaa-antavina. Näin ainakin tutkija Gonzalez päätyy asian tiimoilta toteamaan. Tarvitaan vielä lisää tutkimuksia ennen kuin voidaan tarkemmin määritellä jonkin yksittäisen ravintoaineen haitallisuus tai sen tuoma hyöty.

Lähde: Br J Nutr 96 Suppl 1: S42-45, 2006

Blogiarkisto