En millään elättele minkäänlaisia toiveita, että tästä alla luettavana olevasta listasta olisi ohjenuoraksi miten kirjoitat blogin, jota mielellään luetaan. Näitä listoja tekevät ammattilaiset ja alan huippu-asiantuntijat. Olkoon tämä nyt vain minun omaa henkilökohtaista ja vaatimatonta ajatuksenkulkua hyvän blogin aineksista.
Miten kirjoitat blogin jota kannattaa lukea?
- Valikoi tarkkaan aihepiirisi. Valitse vain muutama aihealue (mieluiten vain yksi teema) jota lähdet blogissasi käsittelemään. Useiden aihealueiden sillisalaatti hukuttaa alleen ne harvat arvokkaat mielipiteet, joita sinulla mahdollisesti on suomalaisille luettavaksi tarjolla. Itsekin tein aluksi sen virheen, että kirjoitin hyvin monesta aiheesta. Tällä hetkellä tunnen omimmakseni ravinto- ja terveysaiheet.
- Kirjoita kiinnostavista asioista! Harkitse itsekriittisesti onko blogisi niin kiinnostava, että joku ulkopuolinen voisi siitä kiinnostua? Monesti huomaamme miten vähän meitä kiinnostaa jonkin ihmisen yksityiselämä tai henkilökohtaiset mielipiteet jostakin asiasta. Ei meillä riitä energiaa pistää kirjoittajan ajatusmaailma omaan viitekehykseemme. Yritän itse miettiä koko ajan miten käsittelemäni aihe sopii siihen viitekehykseen, jota olen rakentamassa. Elämä on valintoja täynnä.
- Kirjoita blogiasi kuin viimeistä päivää! Kirjoita jokainen blogikirjoituksesi sillä mielellä, että tästä tulee elämäni paras blogikirjoitus. Se into mikä kirjoittamistasi leimaa saattaa silloin tarttua lukijaan ja hän jää odottamaan uutta kirjoitustasi. Hälläväliä mielellä lukijoille tarjoitettu tekstipläjäys saattaa karkoittaa ne vaivoin haalimasi tekstiäsi aiemmin ahmineet ystäväsi.
- Kirjoita selkeästi. Meille tavallisille blogikirjoittajille riittää mainiosti kun kirjoitamme mahdollisimman yksinkertaisesti asioista, joita hyvin hallitsemme. Suuret taiteilijat ja kaunokirjallisuuden helmiä tarjoavat bloggaajat käyttäkööt lahjojaan monimutkaisia ajatuskuvioita julki tuodakseen. Minulle ja monelle muulle riittää kun tavoittelemme yksinkertaisuutta ja selkeyttä.
- Oletko riittävästi markkinoinut blogiasi? Jos haluat lukijoita blogillesi, sinun on markkinoitava blogiasi. Sinun on alistuttava suomalaiseen mentaliteettiin huonosti istuvaan tapaan tyrkyttää luettavaasi monissa eri yhteyksissä. Ainakin minulle tämä on ollut tavattoman kiusallista, mutta kieltämättä olen saanut tavattoman paljon lukijoita kertomalla, että kirjoitan näistä asioista siinä ja siinä blogissa.
- Ole viekas! Joskus kannattaa viekkaasti käydä kommentoimassa jonkun Toplistalla kärjessä olevan blogikirjoitusta ja sijoittaa sinne esim. tiedot oman blogin olemassaolosta. Blogiasi voi silloin eksyä lukemaan sama lukijakunta, jonka Toplistalla majaileva on onnistunut itselleen haalimaan. Parhaimmassa tapauksessa jokunen näistä jää vakituiseksi lukijaksesi. Näin kävi minulle kun ihmettelin erään Schizo-Jannen ihmeellisiä höpötyksiä. Olen saanut tämän viekkauden (anteeksi Schizo-Janne!) myötä tosi paljon lisää lukijoita. Huomaan myös miten minun kannattaa sijoittaa Tolosen nimen sopivasti esille. Jotkut ihmiset hakevat Googlella sanaa "tolonen" ja päätyvät tätä kautta sivuilleni. Seksi-sanaa ja muita sen tyyppisiä sanoja ei ehkä kuitenkaan kannata lähteä liiaksi viljelemään vain lukijoita saadakseen, jos kirjoituksista ei tätä asiayhteyttä löydy.
- Ota kritiikistä oppia! Lukijat lukevat blogikirjoituksia usein liiankin kriittisesti. Monella on inhottava tapa etsimällä etsiä kirjoituksestasi virheitä. Jos ei muuta löydy niin ainakin sinne on kirjoitushuuman iskiessä lipsahtanut jokunen kirjoitusvihre. Ota oppia saamastasi kritiikistä. Älyttömimmässäkin negatiivisuuden ryöpyssä voi olla ripaus totuutta. Ehkä kirjoitat juuri niin älyttömästi kuin rakas kriitikkosi sinua valistaa. Varaudu pahimpaan mahdolliseen skenaarioon. Minun blogiani häirittiin yhteen aikaan huomattavan paljon kun kirjoitin erityisen herkistä asioista. Se oli minulle aika vaikea asia käsitellä, sillä haluni auttaa oli suurempi kuin negatiivisten tunteiden pinnalle saaminen joissakin herkissä yksilöissä.
- Älä tule ylpeäksi! Ylpeys kulkee lankeemuksen edellä, viisas kansa sanoi ennen vanhaan ja se pitää edelleen paikkansa. Jos onnistut kirjoittamaan yhdenkin rivin, ehkä yhdenkin kappaleen sillä tavalla, että se kestää ajan hampaan kulutuksen ja tarjoaa uusia elämyksiä joka kerran sen luokse palatessamme , se ei tarkoita, että voit ylpeänä jäädä odottamaan lukijoiden vyöryä. Ei, nöyrästi sinun pitää jäädä odottamaan lukijoiden saapumista ja pinnisteltävä kahta kauheammin kiinnostavuuden säilymiseksi. Nöyrästi olen pannut merkille, että minulla on joka päivä 500-900 lukijaa. Moni tulee lukemaan saman kirjoituksen moneen kertaan saman päivän aikana. Hanki jokin ilmainen laskuri sivuillesi ja analysoi laskurisi tietoja. Se on tosi hyödyllistä kun mietit sitä mikä kiinnostaa lukijakuntaa.
- Ei väkisin! Jos et saa lukijoita blogillesi vaikka mitä yrität, sinun kannattaa käyttää sitä viimeistä neuvoa: Älä yritä väkisin kirjoittaa hienosti jos et osaa. Hellitä otettasi siitä tietokirjastasi tai sanakirjastasi, jota jatkuvasti käytät oikeita sanoja ja virkkeitä tuottaaksesi. Kirjoita tästedes sitä omaa tekstiäsi kömpelyyksineen kaikkineen. Lukijat saattavat juuri tästä kiinnostua. Eräskin papparainen, jota mielelläni luen, tuottaa hetkittäin tavattoman kömpelöä tekstiä, mutta into kirjoittaa on hänellä niin kova ja sanoma niin kristallinkirkas, että se korvaa nämä puutteet kirjoitustaidossa. Jos ei mikään keino tepsi, silloin jää vaihtoehdoksi:
- Lukeminen kannattaa aina! Jätä kirjoituspuuhat hetkeksi tai pitkäksikin aikaa ja keskity blogien ja muun kirjallisuuden lukemiseen. Saatat saada sinä aikana sellaisen kirjoituskipinän, että oksat alta - täältä tullaan!