keskiviikkona, elokuuta 16, 2006

Totuus EPA:sta löytyy Maastrichtista?

Vihdoinkin löytyy puolueeton ja laadukas tutkimus missä selvitetään miten hyödyllistä on nauttia eläin- tai kasviperäisiä rasvahappoja. Maastrichtissa, Hollannissa, työskentelevä professori Mensinkin työryhmä on tätä asiaa tutkinut useita vuosia. Työryhmä esittää seuraavaa: Nauttikaa kasviperäisiä rasvahappoja.

Ainakin terveillä iäkkäillä ihmisillä kasviperäinen rasvahappo alfa-linoleenihappo (ALA) on terveellistä ja vaikuttaa tehokkaammin "pahaa" LDL-kolesterolia ja apo-B:tä alentavasti kuin EPA/DHA (EPA=eikosapenteenihappo, DHA=dokosaheksaeenihappo), jota saadaan esimerkiksi kalasta. Kohonneet apo-B-pitoisuudet liittyvät lisääntyneeseen riskiin sairastua sydäntautiin. Mensinkin työryhmä pitää EPA/DHA-ruokavaliota sen sijaan sillä tavalla epäsuotuisana ihmisille, että se nostaa "pahan" LDL-kolesterolin arvoja. Ainoastaan TFPI-arvo (Tissue factor pathway inhibitor), parani merkittävästi EPA/DHA:lla. Tämä TFPI on yksi veren hyytymistekijöistä, joka on tärkeä mm. valtimontukoksen kehittymisessä.

Kertatyydyttymätön rasvahappo nimeltään öljyhappo (engl. Oleic Acid) on Mensinkin suosikki. Sitä saa oliivi- ja rypsiöljyissä.

Koko tutkimus on luettavissa ns. kokotekstiversiona. Kiitos ECJN!

In summary, our findings indicate that n-3 fatty acids from both plant and marine sources do not affect the lipid profile equally favorable in elderly subjects as oleic acid. Except for the already beneficial effects on aggregation (Wensing et al., 1999), fish fatty acids also seem to influence TFPI activity favorably. These positive effects of EPA/DHA are however counterbalanced by an increase in LDL-cholesterol and apoB concentrations. Adhesion molecules were not affected by any of the n-3 fatty acids when compared to oleic acid.

Tohtori Tolonen on tunnetusti asiasta eri mieltä pitäen EPA:aa tavattoman tärkeänä. Tiedän hänen suuttuvan tälle Mensinkin tutkimukselle ja mahdollisesti myös minun huomautukselleni sen takia, että EPA tässä tutkimuksessa ei ole "puhtaassa" muodossa vaan "saastutettu" DHA:lla. Aika näyttää onko EPA terveyden eliksiiriä vai markkinahumua. Onneksi löytyy yhä enemmän laadukkaita tutkimuksia näistä rasvahapoista. Veteraaniurheilijan neuvo on syödä monipuolisesti kasvi- ja eläinperäisiä rasvoja. Älkää unohtako laadukasta suomalaista rypsiöljyä ja syökää kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa! Tolosella on hyviä tuotteita, mutta välillä hän ei pysy täysin objektiivisena tavassaan tiedottaa asioista. Veteraaniurheilijan mielipide ei ole ostettavissa.

Lähde: European Journal of Clinical Nutrition 60, 978–984, 2006

Blogiarkisto