torstaina, elokuuta 17, 2006

Jalkapalloilijan on muistettava ruokailla monipuolisesti

Belgiassa on tutkittu jalkapalloilijan makro- ja mikroravintoaineiden tarvetta. Makroravintoaineilla tarkoitetaan hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen sekä alkoholin määriä ravinnossa, kun taas mikrotasolla puhutaan vitamiineista ja kivennäis- sekä hivenaineista. Kova fyysinen harjoittelu lisää kaikkien ravintoaineiden kulutusta, mutta menetykset voidaan yleensä korvata monipuolisella ruokavaliolla. Turvautumista lisäravinteisiin pidetään turhana. Itse asiassa useimmat markkinoilla olevat ravintolisät on riittämättömästi testattu urheilijoilla.

Ravintolisiä kuitenkin käytetään laajasti jalkapalloilussa ja markkinoinnin kutsuun on vastattu joko valmennusportaassa tai yksittäisen jalkapalloilijan tasolla. Tuotteita joista kantautuu myönteisiä käyttökokemuksia, mutta joiden käyttöarvo ei ole pitävästi todistettu, luetellaan tähän tapaan tutkijoiden toimesta:
  • pieni kofeiinimäärä (2 - 5 mg / kg) saattaa olla hyödyksi erityisesti toisella puoliajalla tai jatkoajalla pelattaessa
  • kreatiini (latausvaiheessa 15 - 20 g /vrk 4 - 5 vrk ajan; ylläpitovaiheessa 2 - 5 g / vrk) on joissakin tapauksissa tehokas lihasvoiman lisääjä ja lyhyiden pyrähdysten vauhdittajana
  • glukosamiini ja kondroitiini on löytänyt tiensä niiden jalkapalloilijoiden käyttöön, joilla on nivelvaivoja, mutta tiede ei tunne tapauksia joissa ennaltaehkäisystä olisi ollut hyötyä
  • Belgiassa efedriinipitoiset laihdutusvalmisteet ovat olleet riesana, mutta doping- ja terveysvalistus on selkiyttämässä tilannetta
  • antioksidanttien tai isojen C-vitamiiniannosten hyödystä kiistellään
Lähde: J Sports Sci 24(7): 749-761, 2006
Hespel P, Maughan RJ, Greenhaff PL. Dietary supplements for football.


Blogiarkisto