sunnuntai, elokuuta 06, 2006

Saunageeni!

Erpo Pakkala on taitava tomittaja. Hän on loihtinut ilmoille meitä kaikkia suomalaisia mahdollisesti yhdistävän tekijän, eli meillä on erityinen saunageeni: Kovat löylyt juhannuksena voivat tutkimuksen mukaan aiheuttaa aivokasvaimen vielä syyskuun rapujuhlissa alkunsa saaneelle lapselle... Saunottu on tuhansia vuosia. Ehkä perimäämme on sinä aikana kehittynyt epämuodostumilta ja aivokasvaimilta suojaava saunageeni.

Kyseessä on hänen kommenttinsa koskien erästä hyvin kyseenalaista amerikkalaistutkimusta saunan teratogeenisista (sikiölle aiheutetut epämuodostumat) vaikutuksista. Tämä ajatus saunan vaarallisuudesta elää vahvasti rapakon toisella puolella. Uutisia saunan haitoista putkahtelee säännöllisesti esille. Aiemmin on useampaan otteeseen kerrottu äidin saunomisen aiheuttavan sikiölle esimerkiksi keskushermoston epämuodostumia.

Nyt amerikkalaistutkijat ovat innostuneet vallan hurjasti spekuloimaan saunan terveysvaikutuksista. Erpo Pakkalan näppäimistöltä on irronnut myös seuraava tekstinpätkä: Isän kova saunominen ennen hedelmöittämishetkeä saattaa aiheuttaa lapselle harvinaisen aivokasvaimen, medulloblastooman (MB) tai primitiivisen neuroektodermaalikasvaimen (PNET). Mahdollisuus on tosin American Journal of Epidemiologyssa julkaistun artikkelin mukaan hyvin pieni, eikä havainnolla ole kliinistä merkitystä ennen lisätutkimuksia. Tutkimuksessa haastateltiin 318 MB- tai PNET-lapsen ja yhtä monen verrokin vanhempia heidän altistumisestaan kuumuudelle ja sähkömagneettisille kentille ennen raskauden alkua. Havaintona oli, että isän altistuminen kovalle kuumuudelle esimerkiksi saunassa tai lämpötyynyn kautta jopa kolme kuukautta ennen raskautta lisäsi tulevan lapsen riskiä saada aivokasvain. Myös äidin saunominen juuri ennen hedelmöittymistä tai ensimmäinen raskauskolmanneksen aikana lisäsi riskiä, tosin merkittävästi vähemmän kuin isän saunominen. Esimerkiksi sähköpeitteiden tai vesisänkyjen sähkömagneettisilla kentillä ei havaittu olevan vaikutusta. Tutkivat aprikoivat, että kuumuus saattaa vaikuttaa miehen siittiöiden määrään ja laatuun.

Voisiko ajatella epätavallisten kuumien ilmojen viime vuosina pehmittäneen amerikkalaisten tiedemiesten aivoja tuottamaan tällaisia tutkimuksia?

Lähde: Mediuutiset, 4.8.2006

Blogiarkisto