maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Aasialainen paradoksi - vihreä tee?

Tiedemiehet kutsuvat aasialaiseksi paradoksiksi sitä kansanterveydellistä ristiriitaa, että monissa kaukoidän maissa sekä syöpä että sydän- ja verisuonitaudit ovat harvinaisempia kuin useimmissa länsimaissa, vaikka Aasiassa tupakoidaankin paljon. Japanilaisten miesten odotettavissa oleva elinaika on maailman korkein, vaikka japanilaismiehet tupakoivatkin enemmän kuin esimerkiksi pohjoiseurooppalaiset. Tätä paradoksia ei ole pystytty selittämään tyydyttävästi, kuten ei ranskalaistakaan paradoksia, jonka mukaan ranskalaisten sydäntautikuolleisuus on alhaisempi kuin ruokavalion perusteella voisi olettaa.

Aasialaista paradoksia on yritetty selittää mm. ravinnon sisältämillä antioksidanteilla, soijan sisältämillä kasviestrogeeneillä ja runsaammalla kalaöljyjen suosimisella. Yhdysvaltalaisessa metatutkimuksessa on analysoitu yli sata aiheesta tehtyä tutkimusta. Monissa niistä oli päädytty siihen, että erityisesti vihreän teen sisältämät antioksidantit, katekiinit, suojaavat syövältä ja sydäntaudeilta. Monet aasialaiset juovatkin yli litran verran teetä päivässä.

Yhden katekiinin, epigallokatekiinin, onkin osoitettu psytyvän estämään elimistössä haitallisia hapettumisreaktioita, kuten pahan kolesterolin hapettumista, jota pidetään yhtenä pääsyyllisenä valtimonkovettumataudin kehittymiseen. Epigallokatekiini saattaa myös ehkäistä tiettyjen syöpäkasvainten kasvua. Lisäksi katekiinit voivat parantaa ruoansulatuselimistön sekä maksan ja munuaisten toimintaa. Vihreä tee voisi olla aasialaisen paradoksin takana, mutta tarvitaan jatkotutkimuksia. Pelkkä tee ei kuitenkaan riitä, vaan monia sairauksia voi ehkäistä tätäkin paremmin muutenkin terveellisillä elintavoilla.

Hurinalta tuli kommentti keskellä yötä:

Hei!

Tulipa mieleen kirjoittaa nyt sitten sähköpostia, kun kommenttiosastosi näyttää edelleen olevan suljettu. (Voisikohan sitä varovasti koittaa jossain vaiheessa avata ja katsoa, olisiko spämmäys jo loppunut?)

Luin äsken tuon juttusi vihreästä teestä ja aasialaisesta paradoksista:

http://veteraaniurheilija.blogspot.com/2006/07/aasialainen-paradoksi-vihre-tee.html

Tuli vain mieleeni, että onkohan sitä mitenkään tutkittu vakavavammin, että paljonko kulttuurien erilainen henkinen luonne vaikuttaa ihmisten terveyteen. Asia on pyörinyt mielessäni viime aikoina, kun olen kelannut sitä, miksi Suomessa on niin paljon masentuneita. Mitään lukuja en tiedä, mutta kun ajattelee jo omaa tuttavapiiriään ja ihmisiä blogien kautta, niin huh. Mietin vain, että onkohan myös tässä tietyssä hieman sisäänpäinkääntyneessä ja raskaassa kulttuurissamme syy ihmisten masennukseen. Tapasin vähän aikaa sitten erään espanjalaisen naisen ja hän sanoi, että jos koskaan masennun, niin lähde Espanjaan ja että kuinka kyseinen kulttuuri on niin avoin ja jotenkin vapaampi hengittää, kun täällä ihmiset kulkevat niin jotenkin supussa itsensä kanssa.

No, toisaalta Japanissa taitaa olla aika korkeat itsemurhaluvut ja mielenterveysongelmat myös, tuli juuri mieleeni, joten ehkei se selitä näitä sydän- ja verisuonitauteja (niiden vähäisyyttä Japanissa) kovinkaan hyvin, mutta jotenkin en voi olla miettimättä, että täytyyhän tämän sosiaalisen puolen myös vaikuttaa ihmisten terveyteen...

No, tällaisia sekavia mietteitä vain liikkui päässäni keskellä yötä ja ajattelin kirjoittaa ja taidanpa keittää hieman vihreää teetä samalla. ;)

t. Hurina

Nopea vastaus: Mielenterveyteen vaikuttaa tosi paljon sosiaalinen ympäristömme. Sinulla on hyviä ajatuksia, Hurina! Suomella ei mene kovin hyvin näissä mielenterveyskuvioissa. Melkein voisi suositella aurinkoisempia seutuja, vähemmän kateellisuutta ja enemmän avoimmuutta. Kommentointi palaa taas kuvioihin. Olen tämän kommenttieni häiriköinnin yli jo päässyt. Yllättävän rankkaa tekstiä sain luettavakseni. Paljon oli siivottavaa.

"More studies are necessary to fully elucidate and better understand green tea's method of action, particularly at the cellular level," Sumpio said. "The evidence is strong that green tea consumption is a useful dietary habit to lower the risk for, as well as treat, a number of chronic diseases. Certainly, however, smoking cessation is the best way to prevent cardiovascular disease and cancer."

Lähteet: Tohtori.fi, 10.7.2006 ja Medical News Today, 7.6.2006

Blogiarkisto