perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Liikkuminen kannattaa aina

Lasten pitäisi liikkua huomattavasti enemmän kuin mitä kansallisissa suosituksissa mainitaan erityisesti jos halutaan välttää heidän päätymistä sydän- ja versisuonitautia sairastavien listoille. Norjalainen tutkijaryhmä haluaa nähdä lasten liikkuvan vähintään 90 min päivässä. Vasta näin huomattavan liikuntapanoksen jälkeen vältytään aikuisiässä korkean verenpaineen ja korkean kolesterolin sekä muiden riskitekijöiden verenkiertoelimistöä uhkaavilta sairauksilta.

Tohtori Lars Bo Andersen Norjan liikuntalääketieteen laitokselta Oslossa päätti tutkia liikunnan ja verenkiertosairauksien yhteyttä 1 732:ssa joko 9 tai 15 vuoden ikäisissä lapsissa Tanskassa, Virossa ja Portugalissa. Mitä enemmän liikuntaa lapset harrastivat, sitä vähemmän oli verenkiertosairauksien riskitekijöitä havaittavissa. Nuorena vitsa on väännettävä sillä 9-vuotiaiden 116 min ja 15-vuotiaiden 88 min liikuntapanos johti kaikkein pienimpiin riskitekijöiden kokonaispisteisiin. Tutkimus on julkaistu lääketieteen lippulaivassa Lancetissa.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat iso murheenkryyni teollistuneissa maissa. Mitä nuorempana pysyvä liikuntakärpänen puree, sitä todennäköisemmin korkea kolesteroli, lihavuus, diabetes ja korkea verenpaine jää kehittymättä. Traagista tässä on se, että ne lapset ja nuoret jotka eniten hyötyisivät liikunnan terveysvaikutuksista, liikkuvat kaikkein vähiten.

Kuunnelkaa tästä Lars Bo Andersenin Lancetille myöntämä haastattelu.

Lähde: Reuters, 21.7.2006

Blogiarkisto