perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

Vähärasvaisilla maitotuotteilla verenpaine kuriin

Jenkki on taas vääntänyt tutkimuksen maitotuotteista. Nyt on tutkittu ja ehkä vähän hutkittukin selvittelyssä miten maitorasva vaikuttaa verenpaineeseen. En ole täysin vakuuttunut tutkimuksen mielekkyydestä, mutta pistän sen kuitenkin tähän näkyviin kaikille halukkaille luettavaksi. Tutkimukseen kerättiin osallistujia noin 5 000 kpl eräästä isosta perheiden sydänterveyttä selvittävästä tutkimuksesta. Näitä tutkimuksia on pilvin pimein, joissa hyödynnetään tutkimuksia laajalla tasolla. Ennen muinoin tutkimuksia yleensä tehtiin niin, että oli yksi hypoteesi jota lähdettiin testaamaan. Jos tuli tutkijoille mieluisia tuloksia, tieto julkistettiin, jos meni mönkään heitettiin tutkimus roskiin. Jälkimmäinen tapahtuma on valitettavasti paljon, paljon yleisempi kuin luullaan!

No niin nyt sitten tämän osatutkimuksen tuloksiin (ehkä muu osa tutkimuksesta meni roskiin ja ainoastaan tämä havainto saatiin pelastettua tuholta?). Maitotuotteiksi määritellyt maidot, juustot ja jogurtit standardoitiin niin että niistä saatiin vertailukepoisia. Eniten maitotuotteita kuluttaneiden verenpaineessa havaittiin yläpaineessa keskimäärin 2,6 elohopeamillimetriä matalampi lukema kuin vähiten maitotuotteita kuluttaneiden ryhmässä. Kuitenkin, kun maitotuotteiden kovan rasvan määrä otettiin tarkasteluun, näytti siltä, että vain rasvattomat tai hyvin vähärasvaiset maitotuotteet alensivat yläpainetta. Kevyitä maitotuotteita paljon kuluttaneiden yläpaine oli keskimäärin 3,5 elohopeamillimetriä matalampi kuin niukasti tai ei mitään maitotuotteita kuluttaneiden.

Tutkijat pyytävät meitä huomioimaan, että maitotuotteet ovat kelpo elintarvikkeita, kunhan muistaa tarkkailla niiden rasvapitoisuuksia. Maitorasvasta suurin osa on kovaa rasvaa, joka on haitallista sydämelle ja verisuonistolle. Kun rasvaa vähennetään, kuten modernien kevytjuustojen ja rasvattomien jogurttien kohdalla on tehty, maidosta tulee ihanteellista ravintoa. Nykyään kaupoista löytyy myös juustoja, joiden rasvapitoisuus on jopa vain 5% ja täysin rasvattomia maitotuotteita. Ei ne kyllä miltään maistu, mutta se ei varmaan ole tutkijoiden ongelma.

Luulisin, että verenpaineen suhteen kannattaa enemmänkin olla huolissaan elintarvikkeiden sisältämästä suolasta, omasta ylipainostaan, alkoholin liikakäytöstä, stressistä ja verenpainetautia sairastavista lähisukulaisista. Sukurasitusta emme pääse pakoon, mutta kaikkiin muihin lueteltuihin seikkoihin voimme toki vaikuttaa. Maidon rasvoista elämöiminen tuntuu saivartelulta. Jos olen väärässä, pyydän teiltä oikaisua käsitykseeni.

Lähde: Terve.com, 28.7.2006

Blogiarkisto