maanantaina, heinäkuuta 17, 2006

Monipuolisen ravinnon edut tiedostetaan mutta käytäntö osoittaa toista

Amerikassa on suoritettu vähän yli 1000:lle amerikkalaiselle ravinnonkäyttökysely. Valtaosa amerikkalaisista tietää miten pitäisi syödä, mutta harva toteuttaa virallisia ravintosuosituksia. Vähän sama tilanne on Suomessa. Kansanterveyslaitos tuottaa materiaalia ravinnosta minkä ehtii, mutta kansa syö makkaraa ja juo olutta. Ravintoilloissani ja kirjeenvaihdossani olen pannut merkille, että ravintoasioista on puhuttu niin paljon (ja välillä niin tavattoman ristiriitaisesti), että on kyllästytty tietoon. Nyt tarvitaan selkeitä, käytännönläheisiä ohjeita mitä, miksi ja milloin pitää syödä. Professoreiden jalkautumista kansan keskuuteen myös toivotaan. Ei senkään luulisi olevan liian vaikeaa?

Kuusi amerikkalaista kymmenestä (58 %) myöntää, että he eivät syö tarpeeksi monipuolisesti Council for Responsible Nutrition (CRN) -järjestön suorittaman kyselyn mukaan. Peräti 81 % tiedostaa täysipainoisen ravinnon merkityksen. Lähes puolet ottaa monivitamiinitabletin päivittäin korjatakseen ravinnonkäytön puutteensa. Tutkimusta johtaneen tohtori Andrew Shaon mielestä tämäkin on sinänsä hyvä asia, mutta vielä parempi olisi jos he söisivät monipuolisesti.

Naiset ja ikääntyneet olivat ahkeria monivitamiinien popsijoita. Naiset osasivat miehiä paremmin määritellä monipuolisen ravinnon. Terveysvalistukseen kuuluu ennen kaikkea säännöllinen liikunta, vuosittaiset lääkärintarkastukset, tupakoinnin lopettaminen, hedelmien, vihannesten ja kokojyväviljan sekä monivitamiinivalmisteen nauttiminen, sanoo ravitsemusasiantuntija tohtori Cynthia Thomson Arizonan yliopistosta.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat (lisä)vitamiinien tärkeyden mm. raskaana oleville naisille, keski-iän ohittaneille naisille (osteoporoosivaara) ja antioksidanttien merkityksen sydän- ja verisuonitaudeissa. Thomson suosittelee sekä monipuolista ravintoa että monivitamiinitablettia.

Lähde: Medical News Today, 17.7.2006

Blogiarkisto