torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Yksin on tuplasti vaarallisempaa sydämelle

Yksin elävät ovat kaksinkertaisessa vaarassa sairastua vakavaan sydänsairauteen. Näin väitetään epidemiologisessa tutkimuksessa, joka ilmestyi tänään. Epidemiologisissa tutkimuksissa tarkastellaan terveyteen vaikuttavia tekijöitä tilastotieteellisin menetelmin. Tanskalaiset lääkärit ovat tarkastelleet 138000 Århusissa asuneen 30-69-vuotian miehen ja naisen terveystietoja.

Syyt tähän yksinelämisen vaarallisuuteen ovat hämärän peitossa, sanoo tutkimusta johtanut Kirsten Nielsen. Pikkuisen hän raottaa salaperäisyyden varjoa otaksumalla, että syyt löytyvät todennäköisesti näistä yksin elävän terveyttä nakertavista tekijöistä: tupakointi, lihavuus, korkeat kolesteroliarvot, vähäisempi huoli omasta terveydestä ja oman perheen ja läheisten muodostaman tuen puuttumisesta. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä oli kyse, sitä enemmän näitä riskitekijöitä sydänterveydelle kasaantui. Tutkittavien joukossa oli varsin vähän yli 50-vuotiaita yksin eläviä miehiä (7,7 %), mutta sydänvaivoihin kuoli ylivoimaisesti eniten juuri tässä ikäryhmässä (yli 60 %). Myös yli 60-vuotiaiden naisten ryhmä eli vaaravyöhykkeessä.

Ylivoimaisesti vähiten esiintyi sydänvaivoja parisuhteessa elävillä, korkean koulutuksen omaavilla ja vakituisessa työsuhteessa olevilla. Tohtori Nielsen pitää tutkimuksen tuloksia terveysviranomaisten työtä helpottavina, sillä nyt voidaan suunnata terveyteen liittyvät valistus- ja ennakkoehkäisytoimet sille väestönosalle, joka on suurimmassa vaarassa sairastua.

"En usko, että voimme saada yksinäisiä ihmisiä hakeutumaan parisuhteeseen, mutta voimme ainakin tutkia näiden yksinäisten terveyttä hieman tarkemmin", sanoo Nielsen. Hän suosittelee tarkempaa kolesteroliarvojen tarkkailua (+ kolesterolilääkkeiden määräämistä) ja verenpaineen tarkempaa seurantaa.

christerin kommentti: Kaipasin liikunnan terveysvaikutusten korostamista. Uskoisin, että voitaisiin luopua kolesteroli- ja verenpainelääkityksen tyrkyttämisestä ratkaisuksi ongelmaan kehottamalla yksinäisiä (ja pareja!) liikkumaan enemmän. Tai syömään terveellisemmin. Sain äsken tunnetulta suomalaiselta lääkäriltä Matti Toloselta vinkin uudesta tutkimuksesta missä statiinit (kolesterolia alentavat lääkkeet) olivat huonompi ratkaisu korkeisiin veren rasva-arvoihin kuin esimerkiksi ravintokuidut, B3-vitamiini tai omega-3-rasvahapot. Yksin elävän elämään tulee uutta sisältöä jos liikuntakipinä iskee. Urheiluseurat innostuvat herkästi uudesta vapaaehtoisesta työntekijästä! Nyt kun veteraaniurheilu on saavuttanut vakiintuneen asemansa, ei pidetä enää kaistapäisenä ilmestyksenä urheilevaa isoisää. Tähän valistustyöhön kannattaa suunnata voimavaroja. Vakituisessa parisuhteessa on myös hohtoa. Jotenkin minulle on sopinut hyvin tavata vaimoni 15-vuotiaana, mennä naimisiin, elää neljän loistavan lapsen seurassa ja nyt jopa nauttia kahden lapsenlapsen näkemisestä. Yritän "elää niin kuin opetan", eli perusterveellisesti syöden ja liikkuen. Välillä kaipaan yksinäisyyttä, välillä seuraa, mutta ehkä kaikkein eniten minua kiehtoo lähes viisikymppisenä, että elämä on kohdellut minua näinkin hyvin. Kaikkea hyvää Sinulle, rakas lukijani! Käy tänään ostamassa uudet lenkkitossut ja lähikaupasta paljon vihanneksia ja hedelmiä sekä pistä leuat ja jalat liikkumaan! Nyt on esimerkiksi paprika parhaimmillaan ja monessa urheiluliikkeessä liikuntavälineet alennetuin hinnoin saatavilla.

Lähteet: Reuters, 12.7.2006 ja Journal of Epidemiology and Community Health

Blogiarkisto