maanantaina, heinäkuuta 24, 2006

Nyt vattuja keräämään!

Ensimmäiset vadelmat ovat kypsyneet jo monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa. Itse söin vadelmia polun varressa eilen ja totesin vadelmat varsin pieniksi mutta herkullisiksi tänä vuonna.

Puutarhaliitto kertoo, että vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Säätyypin muutos viileämpään voi kuitenkin vielä pidentää ennustettua satokautta kohti elokuun loppua. Kaiken kaikkiaan vadelmaa saadaan ammattiviljelmiltä tänä kesänä noin 600 000–700 000 kiloa.

Myöhäisestä keväästä huolimatta vadelma on kypsynyt tänä vuonna normaaliin aikaan, kiitos heinäkuun helteiden. Marjan laatua lämmin sää ei ole kuitenkaan heikentänyt. Useimmilla vadelmaa ammattimaisesti viljelevillä tiloilla on käytössään kastelulaitteita, joita on tänä vuonna jouduttu käyttämään ahkerasti. Kukkien pölyttyminen onnistui hyvin, mikä näkyy raakileiden tasaisen pyöreänä muotona.

Vadelmaa viljellään meillä tällä hetkellä noin 780 tilalla ja 470 hehtaarin alalla. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat Savo, Varsinais-Suomi ja Pohjois-Karjala. Vadelmasato menee lähes kokonaan tuorekulutukseen yksityisille kotitalouksille.

Tuore vadelma on monen mielestä se hienoaromisin puutarhamarja, joka on parhaimmillaan sellaisenaan. Kun haluaa kokeilla jotain muuta, maustaa vadelmalla pannarin ja sekoittaa siitä mintun kanssa pirteän kesäjuoman, smoothien. Kesän hittiaamiainen on lämmin vadelmamunakas. Ohjeita löytyy täältä: http://www.puutarhaliitto.fi

Blogiarkisto