keskiviikkona, heinäkuuta 19, 2006

Sydän tykkää HDL-kolesterolista

Veren kokonaiskolesteroliarvon lisäksi määritetään usein HDL-kolesteroli ("hyvä kolesteroli"), LDL-kolesteroli ("paha kolesteroli") ja veren triglyseridit. Tästä HDL-kolesterolin verisuonia suojaavasta vaikutuksesta on paljon tietoa. HDL on osalla miehistä perinnöllisesti matala, esimerkiksi alle 1 mmol/l, kun sen tulisi olla tätä selvästi korkeampi. Naisilla HDL on luonnostaan hormonaalisista syistä korkeampi.

Kesäkuussa ilmestyi Heart-lehdessä tutkimus, jossa on selvitetty miten HDL-kolesterolin kohoaminen vaikuttaa sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tähän skotlantilaiseen kohorttitutkimukseen osallistui 18 815 henkilöä. Heistä yli 5 000 käytti kolesterolilääkitystä. Potilailla, joiden HDL nousi 20 %, ilmeni puolta vähemmän sydän- ja verisuonitapahtumia kuin muilla. Korkea HDL näytti olleen itsenäinen sydän- ja verisuonitapahtumia ehkäisevä tekijä, siis riippumatta kokonaiskolesterolista tai LDL-kolesterolista. Eräs toimittaja vertaa tätä hyvää HDL-kolesterolia poliisiin tai palokuntaan. Jos heillä on riittävästi voimavaroja, ei ehkä huonollakaan tuurilla satu yhtä paljon rikoksia tai henkilövahinkoja kuin muuten.

Miten HDL-kolesterolia voi kohottaa? Paras tapa on harrastaa liikuntaa ja nauttia omega-3-rasvahappoja, joita on paljon mm. rasvaisessa kalassa sekä kasviöljyissä. Näyttää siltä, että HDL-kolesterolin kohottamista kannattaisi yrittää ajoissa ennen kuin verisuonisto on jo ehtinyt vaurioitua.

Lähteet: Heart 92:746-751, 2006 ja Terve.com, 19.7.2006

Blogiarkisto