perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Suosittelen sydämellisesti Välimeren dieettiä

Tuore espanjalainen tutkimus osoittaa Välimeren ruokavalion (dieetin) hyödyt sydän- ja verisuonitautien hoidossa. Ystäväni, tohtori Tolonen, on usein muistuttanut minua tämän ruokavalion eduista. Itse asiassa hän on kertonut uudesta suomalaisesta vientituotteesta: sydäntaudit! Sydäntaudit ovat kasvaneet Espanjassa kun yhä useampi suomalainen viettää siellä talvikuukaudet tai muuttaa sinne pysyvästi.

Mitä Välimeren ruokavalio on? Lyhyesti ilmaistuna tälle ruokavaliolle on tyypillistä, että nautitaan runsaasti terveellisiä rasvoja oliiviöljyn ja pähkinöiden muodossa. Välimeren dieetti sisältää runsaasti hedelmiä ja kasviksia. Erityisesti tomaatti on suosiossa. Eläinperäisiä rasvoja vältetään. Paljon syödään lihaa, kalaa ja meriruokaa. Eineksiä ja valmisruokia ei syödä!

Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Annals of Internal Medicine (4.7.2006). Tutkimuksen mukaan sydämelle on terveellisempää jos suurin osa ravintorasvastamme tulee oliiviöljystä tai pähkinöistä. Rasvoja välttävä ruokavalio ei ole järkevää. Välimeren dieetillä pysyvät kolesteroliarvot kunnossa, verenpaine ja sokeriarvot pysyvät kurissa. Tämä näkyy Välimeren maiden kuolinsyytilastoissa ja tutkijat ehdottavat rohkeasti, että näitä terveellisiä, luonnollisia rasvoja pitäisi nauttia niiden verisuonia suojelevan vaikutuksen vuoksi. Erityisesti neitsytoliiviöljy on varsinainen terveystuote.

Tohtori Ramon Estruch Barcelonan yliopistosta, joka johti tutkimusta peräänkuuluttaa lisätutkimuksia, erityisesti sellaisia pitkäaikaistutkimuksia joissa selviää Välimeren dieetin verisuonia hoitava vaikutus.

Rakkaat suomalaiset, ottakaa nämä tiedot vakavasti! Käyttäkää enemmän oliiviöljyä, rouskutelkaa pähkinöitä, syökää runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sekä nauttikaa paljon kalaa! Älkää kuitenkaan rienatko myöskään virallisia ravintosuosituksia (Kansanterveyslaitos, UKK-instituutti). Itse pidän valitettavana sitä, että tiedotus Pohjoismaisista ravitsemussuosituksista on niin mahdottoman tylsää (herätys Kansanterveyslaitos!). Sanoisinpa jopa rohkeasti, että viralliset ravitsemussuositukset ovat mainettaan parempia. Vakavana näen sen tilanteen, että suomalaiset eivät noudata virallisia ravitsemussuosituksia. Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden jalkautumista kansan keskuuteen toivon hartaasti. On se jo nähty, että komeat esitteet ja hienot korulauseet eivät pure suomalaisiin! Kertokaa meille totuus transrasvoista, eineksistä ja roskaruoasta. Lopettakaa valmisruokateollisuuden suojeleminen!

Lähteet: Reuters Health, 5.7.2006 ; CNN, 6.7.2006 ; Ann Intern Med 145(1): 1-11, 2006

Blogiarkisto