maanantaina, heinäkuuta 17, 2006

Botuliini - Apetit Kala Oy:n kosto?

Kirjoitettu 7.7.2006, tekstiä lisätty 17.7.2006
Apetit Kala Oy:n tehdas
uhataan sulkea Kustavissa. Lännen Tehtaiden omistuksessa oleva Apetit Kalan liiketoiminta suunnittelee yhtiön Kustavin tehtaan sulkemista ja tuotannon siirtämistä Kuopioon. Yt-neuvottelut asiassa on aloitettu. Tehdas työllistää 17 henkilöä. Suunnitelman mukaan Kuopion tuotantolaitoksen henkilöstömäärä lisääntyisi arviolta 10 hengellä. Kustavin tehtaan sulkemisella tavoitellaan noin 0,4 miljoonan euron vuotuisia kustannussäästöjä. Apetit Kala valmistaa kalajalosteita Kuopiossa, Keravalla ja Kustavissa. Sen liikevaihto vuonna 2005 oli 54,5 miljoonaa euroa. Yhtiön palveluksessa on noin 390 henkilöä, joista 210 on osa-aikaisia.

Tänään tiedotetaan, että kaksi henkilöä on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä sairastunut vaikeaan ruokamyrkytykseen, botulismiin. Tartunnan lähteeksi epäillään Apetit Kala Oy:n valmistamaa lämminsavustettua tyhjiöpakattua siikaa.

Apetit Kala Oy ja Ruokakesko Oy vetävät lämminsavusiikatuotteet markkinoilta koko Suomessa. Tuotetta ei ole toimitettu ulkomaille. Valmistaja on keskeyttänyt lämminsavusiian valmistuksen.

Botulismi on Suomessa erittäin harvinainen tauti, jota edellisen kerran tavattiin vuonna 1999. Clostridium botulinum on maaperän bakteeri, joka lisääntyy erityisen hyvin hapettomissa olosuhteissa. Bakteerin muodostama botulinumtoksiini on voimakas hermomyrkky. Botulinumtoksiinia on todettu tyhjiöpakatuissa kala- ja lihatuotteissa sekä vihanneksissa. Botulismin itämisaika on yleensä 12–36 tuntia. Taudin oireita ovat pään alueelta raajoihin etenevä heikkous ja halvausoireisto, johon voi liittyä nielemisvaikeutta, puheen vaikeutumista, silmien liikkeiden heikkoutta ja näköhäiriöitä. Tautiin ei liity kuumeilua. Oireiden ilmaantuessa on otettava pikaisesti yhteys paikalliseen terveyskeskukseen.

Lähde: Finfood, 7.7.2006

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on selvittänyt botulismitapausta ja todennut, että samasta tuote-erästä ei löytynyt Clostridium botulinum -bakteeria. Laboratoriossa tutkittiin kalanäytteitä erityisesti samasta raaka-aine-erästä ja samana päivänä valmistetuista eristä, joista epäilty tuote on peräisin. Mitään ei löytynyt. Evira sekä paikalliset ja alueelliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat tehneet tarkastuskäynnin epäiltyä lämminsavukalaa valmistavaan Apetit Kala Oy:n laitokseen sekä jakelukeskukseen, josta tuotteet on toimitettu myymälöihin. Mikään ei viittaa siihen, että tehtaalla olisi tehty mitään virheitä. Tyhjiöpakatun lämminsavusiian valmistamisen jatkumiselle Apetit Kala Oy:ssä ei ole mitään estettä, Evira totesi tiedotteessaan maanantaina 17.7.2006. Evira muistuttaa, että jakelun kaikissa vaiheissa, myös kotona, elintarvikkeiden huolellinen kylmäsäilyttäminen on erittäin tärkeää. Sairaalahoitoon joutuneen potilaan toipuminen etenee Eviran mukaan hyvin. Tehtaan sulkemisesta ei puhuta mitään.

Lähde: Verkkouutiset, 17.7.2006

Blogiarkisto