keskiviikkona, heinäkuuta 26, 2006

Runsas kalan nauttiminen auttaa sydämen rytmihäiriöihin

Erityisesti iäkkäiden henkilöiden pitäisi nauttia rasvaista kalaa, sillä uusi tutkimus osoittaa, että säännöllinen kalan syönti auttaa sydämen rytmihäiriöihin. Brigham and Women's Hospitalissa Bostonissa suoritetun tutkimuksen mukaan kaksi kala-ateriaa viikossa riittää, mutta tässä on muutama tärkeä juttu:

Pitää nimenomaan syödä rasvaisia kaloja, joissa on paljon omega-3-rasvahappoja. Kala pitää valmistaa oikein! Kala kypsytetään uunissa tai keitetään kattilassa. Kalan paistaminen tuhoaa nuo tärkeät rasvahapot. Kalapuikot, kalahampurilaiset ja friteerattu kala ei ole sydänystävällistä ruokaa!

Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan kalansyönti vähentää sydänkuolemien riskiä. Tutkimusta johtanut tohtori Dariush Mozaffarian oli aikansa lukenut näistä omega-3-rasvahapoista ja rasvaisten kalojen väitetyistä terveyshyödyistä. Oli aika testata pitääkö tieto paikkansa! Hänen tutkijaryhmänsä kävi läpi yli 5000 yli 65-vuotiaan terveystiedot kansallisen terveysohjelman puitteissa (Cardiovascular Heart Study). Osallistujilta kysyttiin syövätkö he kalaa, minkälaista ja miten usein. Kun näitä tietoja sitten verrattiin heidän sydänkäyriin (EKG) löytyi aukoton selitys kalan terveellisyydelle. Kalaa säännöllisesti syövillä oli hitaampi pulssi (tavallisesti tosi hyvä asia!), sydän toimi tehokkaammin (lyhyempi latenssiaika sydämen lyönti-impulssin ja sydämen varsinaisen lyönnin välillä) ja täsmällisemmin (sydän oli nopeammin valmis uutta sydämenlyöntiä varten). Tuota täsmällisyyttä tohtori Mozaffarian pitää erityisen merkityksellisenä. Sairaassa tai riskivyöhykkeessä olevassa sydämessä on ongelmia tuon täsmällisyyden kanssa ja tuo tila muuttu äkkiä vaaralliseksi.

Ihmisiä ei voi tutkia yhtä perusteellisesti kuin koe-eläimiä. Omega-3-rasvahappojen täsmätieto perustuukin pitkälti eläinkokeisiin. On syytä olettaa, että suurin osa eläinkokeista ovat täsmälleen saman suuntaisia ihmisellä. Eläinkokeissa on esim. selvinnyt, että kalaöljyt helposti imeytyvät sydänsolujen kalvoihin missä ne vaikuttavat tärkeiden proteiinikanavien toimintaan. Kalium, kalsium ja natrium käyttävät näitä kanavia liikennöidessään sisään ja ulos sydänsolusta. Tämä liike saa aikaan sydänkäyrässäkin näkyvät sähköiset sydämen signaalit ja takaa sähköisen syklin jatkuvuuden.

SYÖKÄÄ KALAA!

CONCLUSIONS: These findings in this large, population-based study suggest that dietary fish intake is associated with cardiac electrophysiology in humans, including heart rate, atrioventricular conduction, and ventricular repolarization, with potential implications for arrhythmic risk.

Lähde: J Am Coll Cardiol 48: 478-484, 2006

Lisää luettavaa tästä aiheesta:
Kalan syönti hyödyllisempää kuin myrkyistä jaarittelu
Syökää kalaa - se on hyvää aivotoiminnalle
Rasvahappojen laadulla ja määrällä merkitystä
Mitä tarkoittaa omega-3- / omega-6-rasvahappojen suhde?
Kalaöljyt alentavat veren haitallisia rasvoja
Kalaöljyt auttavat masennukseen
Kalaöljyt lieventävät urheilijoiden rasitusastmaa
Omega-3-rasvahapoista vaihteeksi terveysvaikutuksia vähättelevä tutkimus
Omega-3-rasvahapot ja syöpä
Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi sepelvaltimosairauksissa
Omega-3-rasvahapot voivat olla hyödyllisiä aikuisiän diabetekseen ja masennuksen hoitoon
Omega-3-rasvahappojen puute aiheutti lisääntynyttä masennusta ja agressiivisuutta

Blogiarkisto