torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Sota uusitaan tänään klo. 23.45!

Turha kolesterolisota tulee uusintana tänään televisiosta. Katsokaa ohjelmaa avoimin silmin! Miettikää! Älkää antako ennakkokäsitystenne hämätä suhtautumistanne ohjelmaan. On muuten minun mielestäni paras koskaan tehty Silminnäkijän raportti! Muistakaa katsoa TV2 nyt torstaina 13.7.2006 klo. 23.45! Löytynee jatkossa viedotallenteena YLE:n arkistosta.

SILMINNÄKIJÄ: TURHA KOLESTEROLISOTA
- Napsitaanko Suomessa turhaan kolesterolilääkkeitä? Yli 400 000 suomalaista syö lääkkeitä kansamme sinnikkäässä taistelussa korkeita kolesteroliarvoja vastaan. Mutta syödäänkö kalliita kolesterolilääkkeitä turhaan? Kolesterolisodan kriitikot syyttävät lääkärikuntaa ja tutkijoita keinotekoisten raja-arvojen luomisesta ja tarpeettomasta lääkinnästä. Annetaanko suomalaispotilaille tarpeeksi vertailutietoja lääkityksen vaikutuksista? Dosentti Markku Myllykankaan mukaan yhä terveempiä ihmisiä otetaan hoidon piiriin. Pelkästään sairaat eivät riitä pyörittämään lääketehtaita ja muuta terveydenhoitoteollisuutta. Kriitikot sanovat, että kun lääketeollisuuden esittämät kolesterolilääkkeiden vaikutusta kuvaavat prosenttilukemat muutetaan henkilöiksi, saadaan lopputulokseksi vain muutamia torjuttuja kuolemia ja sydänsairauksia. Professori Pertti Happosen mukaan statiinihoitoa saavista valtaosa ei hyödy lääkityksestä.
Happosen mukaan kolesterolipitoisuudella ei ole kovin paljon merkitystä jos kyseessä on perusterve 45-vuotias mies tai 55-vuotias nainen. Lääkityksen puolustajat puolestaan kuittaavat kriitikoiden syytökset epätieteelliseksi humpuukiksi. Kuinka moni korkean kolesterolin omaava suomalainen jättäisi lääkkeensä ottamatta, jos he tietäisivät olevansa mukana terveysarpajaisissa, joissa vain muutama voittaa? Olisiko vain parempi ottaa riski ja hylätä lääkkeet, tarkkailla ruokavaliota ja liikkua? Silminnäkijä -raportin on toimittanut Mikko Määttälä. Es.1.12. 2005 Tuotanto YLE Ajankohtaisjournalismi. www.yle.fi/silminnakija

Olen jotain pientä kirjoittanut aiemmin kolesterolista:
Runsaskuituinen ruokavalio yhtä hyvä kuin kolesterolilääke
Kolesteroli alas ruisleivän voimalla
Kolesterolia alentavia lääkk… ei kun ravintoaineita
Kolesterolikeskustelua Helsingin Sanomissa
Kolesterolista ei olla huolissaan
Turhan kolesterolilääkityksen tilalle kunnon ruokaa ja liikuntaa
Korkea kolesteroli - korkea verenpaine
Tule hyvä kolesteroli - älä tule paha kolesteroli
No niin noni alentaa kolesterolia

Blogiarkisto