perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Ruokakulttuurikeskus

Toimittaja Krista Korpela-Kosonen Finfoodista kirjoittaa suomalaisen ruokakulttuurin uudesta vaalijasta Ruokakulttuurikeskuksesta. Hankkeen alulle panijana ja yhdistyksen asiamiehenä on toiminut MMM Ulla Rauramo, joka tunnetaan pitkästä urasta suomalaisen ruoka- ja viljakulttuurin parissa. Rauramon mukaan tavoitteena on saada aikaan poikkitieteellisesti ja monialaisesti toimiva ruokatiedon keräily- ja informaatiopiste.

Ajatus ruuan ympärille rakentuvasta kulttuuri- ja informaatiokeskuksesta on hautunut Rauramon mielessä jo vuosia. Hän on ulkomailla vieraillut useissa erilaisissa ruokakulttuurimuseoissa ja vastaavissa tietokeskuksissa ja todennut, että tällainen paikka meiltä Suomesta vielä puuttuu.

"Ruuassa on valtavan paljon taustaa, joka kiehtoo ja kiinnostaa ihmisiä. Ruoka tarvitsee ehdottomasti oman kulttuurikeskuksensa", Rauramo toteaa.

Tällä hetkellä Ruokakulttuurikeskus ry on vielä joukko ruuan ja kulttuurin asiantuntijoita, jotka ovat vapaaehtoispohjalta suunnitelleet yhdistyksen ja keskuksen toimintaa. Yleisölle avoin informaatiokeskus on tavoitteena saada toimintaan vuosien 2007 ja 2008 aikana.

"Etsimme koko ajan keskukselle paikkaa, ja rahoituskin pitäisi saada kuntoon, Rauramo kertoo.

Mahdollisina rahoittavina tahoina Rauramo pitää muun muassa eri ministeriöitä, säätiöitä ja elintarviketeollisuutta. Myös ruoka-alalla toimivia yrityksiä ja järjestöjä haastetaan mukaan toimintaan.

Ruokakulttuurikeskuksen toimintaan kuuluisivat vuorovaikutteiset perusnäyttelyt ja vaihtuvat erikoisnäyttelyt ruokien matkasta alkutuotannosta ruokalautaselle. Koekeittiössä tai -laboratoriossa järjestettäisiin koululaisten kesäkursseja ja muita kursseja esimerkiksi eri maiden keittiöistä tai aistinvaraisesta arvioinnista. Suunnitelmissa on myös järjestää studia generalia -tyyppisiä luentoja erilaisista ruokaan liittyvistä aiheista.

Rauramo haaveilee lisäksi, että keskus voisi toteuttaa kulttuurivaihtoa muualla maailmassa sijaitsevien kulttuuri-instanssien kanssa.

Lisätietoja: Ruokakulttuurikeskus ry, Ulla Rauramo p. 040 512 4747

Blogiarkisto