tiistaina, heinäkuuta 11, 2006

Kreatiinista ei hyötyä tennispelaajille

Kreatiini on herättänyt suurta kiinnostusta urheilijoissa. Kreatiinista ei liene hyötyä pelkkään kestävyyteen perustuvissa urheilulajeissa, mutta lyhytkestoisissa kilpailusuorituksissa ti­lanne on toinen. Ravintolisänä nautitun kreatiinin suurin hyöty on, että se tutkimusten mukaan pidentää maksimivoiman kestoa 5-15 prosenttia. Selvimmin tällainen hyöty tulee esiin esimer­kiksi voimalajeissa, pikajuoksussa, keskimatkojen juoksussa, pika­luistelussa, hypyissä, jääkiekossa, sulkapallossa, uinnissa, pyöräilyssä, soudussa ja kanoottiurheilussa. Tosin tutkimukset ovat ristiriitaisia.

Nyt on tutkittu kreatiinin hyötyä tennispelaajille. Kovin heppoiseksi osoittautui tämän ravintolisän teho testatuilla pelaajilla ja hollantilaiset tutkijat päätyvät ehdottamaan, että tenniksenpelaaja ei hyödy tästä ravintolisästä.

Creatine supplementation is popular among tennis players but it is not clear whether it actually enhances tennis performance. Conclusions: Creatine supplementation is not effective in improving selected factors of tennis specific performance and should not be recommended to tennis players.

Lähde: British Journal of Sports Medicine 40: 507-512, 2006

Blogiarkisto