tiistaina, heinäkuuta 18, 2006

ALA ei riitä...

...pitää olla EPA:aa ja DHA:ta.

No nyt se sundqvisti sekosi totaalisesti, ajattelet. Ehkä. Anna minulle kuitenkin mahdollisuus selittää mistä on kyse.

Joka toinen päivä kalapäivä
Terveenä pysyäkseen ihminen tarvitsee nykytiedon mukaan monipuolista ravintoa, joka ruokalautasella näkyy tuoreina vihanneksina ja juureksina (puolet lautasesta varataan näille). Päälle on hyvä kaataa vähän korkealuokkaista rypsiöljypohjaista salaattikastiketta. Vaihtelevassa määrin varataan lautaselle sopiva kolo perunalle, riisille tai pastalle. Riisi ja pasta saa mieluusti olla sellaista missä on mukana myös viljan kuoriosia. Sitten seuraa tärkeä tiedotus: Kalan sisältämä rasva on niin terveellistä, että sitä on nykytiedon mukaan parasta saada lautaselle mahdollisimman tuoreena ja mahdollisimman vähän käsiteltynä joka toinen päivä. Joka ei kalaa jostain syystä pysty nauttimaan vaadittavaa määrää turvautunee kalöljykapseleihin. Muina päivinä kalan tilalla on mieluusti kokolihaa, broileria, kalkkunaa, riistaa ehkä jopa makkaraa.

Kalaöljy ylivoimaista verrattuna kasviöljyihin
Kasvirasvojen sisältämällä alfa-linoleenihapolla (ALA) on ihmisessä se ikävä piirre, että siitä on huomattavan vaikeaa tuottaa biologisia, terveellisiä vaikutuksia. Osittain tämä johtuu siitä, että sen muuntuminen eikosapentaeenihapoksi (EPA) ja dokosaheksaeenihapoksi (DHA) on niin tehotonta. Ainoastaan näillä omega-3-rasvahapoilla on nykytiedon mukaan keskeinen rooli ihmisen terveydessä. Näin ollen terveystietoiselle jää jäljelle varteenotettavaksi vaihtoehdoksi EPA- ja DHA-rasvahappoja sisältävän ruoan nauttiminen. Eikosapentaeenihapon ja DHA:n sydänterveyttä korostavat tiedot ovat vakuuttavia. Tämä teho saavutetaan monin eri tavoin: laskemalla triglyseridien määrää veressä, estämällä verisolujen kokkaroitumista ja korjaamalla sydämen rytmiviat, korjaamalla syntyneet pienet vauriot verisuonten seinämissä, alentamalla verisuonen seinämiin kerääntynyttä kolesterolimönjää sekä estämällä tulehdusten puhkeamista verisuonissa ja kudoksissa.

Kyse ei ole vilkkaasta mielikuvituksestani
Nämä asiat eivät ole minun omaa kuvitteluani, ei edes tunnetun EPA:n puolesta vuosikausia puhuneen tohtori Tolosen keksintöä. Ei, tiedelehdet ovat pullollaan tätä koskevaa tutkimusta, pohdintaa ja yhteenvetoa. Tämänkin jutun innostajana on American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä äskettäin julkaistu pääkirjoitus ja laadukas yhteenvetoartikkeli. Iloitsen vilpittömästi, että tohtori Tolonen aikanaan tästä omega-3-rasvahaposta nimeltään EPA ryhtyi keräämään tietoa. Käykää Biovitan sivuilla lukemassa tarjolla olevaa runsasta aineistoa avoimin mielin. Niin minäkin teen. Lukekaa myös nämä mainitsemani ajankohtaiset kirjoitukset (englannin kielellä):

n–3 Fatty acids and cardiovascular disease: navigating toward recommendations

n–3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not -linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review

Käypä hoito suosituksiin omega-3-rasvahapot!
Jos äsken ei ollut kyse vilkkaasta mielikuvituksestani niin nyt sitä tulee tuutin täydeltä: Kuvittelen, että aika on lähellä jolloin ns. Käypä hoito -suosituksia laativa Suomen Kardiologinen Seura lisää sydän- ja verisuonitautien lääkehoidon pitkään litaniaan myös tämän merkittävän terveellisen rasvahapon. Ne lääkärit, jotka kuuluvat tuohon seuraan lienevät viivytellet tämän tiedon julkistamisessa tarpeeksi kauan. Jos heitä vähääkään kiinnostaa ihmisten terveys, he viipymättä ilmaisevat tämän hoitosuosituksissaan. Seuran syyskokoukseen 11-13.10.2006 ei ole nähty mahdollista sijoittaa yhtään esitelmää omega-3-rasvahapoista.

Blogiarkisto