maanantaina, toukokuuta 29, 2006

Aliravittuja ylipainoisia

Toimittaja Kirsi Myllyniemi on haastatellut Kansanterveyslaitoksen pääjohtajaa Pekka Puskaa tuoreimmassa Lähetyssanomat-lehdessä (nro 5:12-19). Haastattelun aiheena on maailman köyhiä uhkaava lihavuusepidemia. Nuoret ovat omaksuneet Afrikassa nopeasti länsimaisia elämäntapoja pikaruokineen ja kehitysmaissa näkee yhä useammin lihavia lapsia ja nuoria aikuisia. Professori Puskan mukaan tilannetta hankaloittaa ajatus siitä, että lihavuutta ihannoidaan: "Ajatellaan, että jos ihminen on laiha, hän on joko köyhä tai hänellä on aids".

Elinolojen koheneminen kehitysmaissa ei merkitse terveyden kohenemista. Sairaudet vaihtuvat uusiin. Huonosta hygienasta johtuvat sairaudet vaihtuvat länsimaiden vitsauksiin (sydän- ja verisuonitaudit, tyypin 2 diabetes ja syöpä).

Myllyniemi maalaa esiin aika synkän näkymän: Jos kehitysmaan lapsi välttää nälkäkuoleman ja saa aikuisena ravintoa yli tarpeen, hän on paljon suuremmassa vaarassa sairastua krooniseen aineenvaihduntasairauteen kuin ikänsä riittävää ja ravitsemuksellisesti täysipainoista ruokaa saanut ihminen. Tätä varten olen taipuvainen uskomaan, että professori Puska on aidosti huolissaan kehitysmaiden tilanteesta. Äveriäiden teollisuusmaiden ylijäämäsokeria ja -rasvoja ei saa kuljettaa kehitysmaihin. Näin kuitenkin tehdään ja sädekehää kiillotetaan pitämällä tätä jopa humanitaarisena apuna. Kun halvat purkkiruoat ilmestyivät afrikkalaisiin suurmyymälöihin, kaupunkiin muuttaneet ihmiset ostivat näitä mielellään ja muuttivat perinteisen afrikkalaisen ruuan länsimaiseen pöperöön. Tupakkateollisuus harrastaa härskiä korruptiota ja eettisesti arveluttavaa menettelyä houkutellessaan afrikkalaista nuorisoa länsimaisen tupakan orjiksi. Länsimaissahan tupakan kulutus on laskenut ja kaikenlaiset oikeusmenettelyt vaarantavat tupakkabisneksen. Ei muuta kuin Afrikkaan, ajattelee tupakkateollisuus! Sieltä löytyy uskollinen käyttäjäkunta. Ihanalta täytyy tuntua kun ei Afrikassa tarvitse miettiä noita tiukkoja nikotiinipitoisuuden raja-arvoja!

Puska huomauttaa, että Tyynenmeren saarilla asustavat maailman lihavimmat ihmiset. Juuri sinne australialaiset myyvät lampaan rasvaa, jota Australiassa kukaan ei suostu syömään. Ensin australialainen rasva ei kuulemma mennyt kaupaksi, mutta hyvällä markkinoinnilla saatiin saarelaiset tottumaan rasvan makuun ja nyt sitä menee kaupaksi niin paljon, että paikalliset terveysministerit pohtivat, voisiko tuonnin kieltää.

Afrikan kiertueellaan Puska on ihmetellyt sokerin voimakasta markkinointia ja virvoitusjuomateollisuuden röyhkeää esiinmarssia. Mikään ei näytä olevan pyhää elintarvikeyrityksille. Sokerista sanotaan, että se on halvinta energiaa köyhälle kansalle.

Aasia on pääsemässä jaloilleen taloudellisesti, mutta sairaspetiin on kaatamassa heikkotasoinen ravinto. Amerikkalaisesta roskaruoasta on povattu terveyskatastrofia kun perinteinen ravinto väistyy elintason nousun myötä. Kiinassa on tapahtumassa voimakas siirtyminen länsimaiseen ruokavalioon ja polkupyörät ovat katoamassa katukuvasta, sanoo usein maassa vieraillut Puska. Tämä on todella kauhistuttavaa! Voi vain arvata mitä kesäolympialaisten saanti aiheuttaa kiinalaiselle elämänmenolle. Riisikupit vaihtunevat hot dogeihin ja muuhun länsimaiseen roskaan.

Venäjä on surullisuudessaan kuitenkin vailla vertaa. Kehitys on jämähtänyt siellä paikalleen. Sen ihmisen minkä onnettoman huonosti toimiva terveydenhuoltojärjestelmä jättää henkiin hoitaa pois päiväjärjestyksestä makkara, rasva, viina, tupakka, aids ja tuberkuloosi.

Blogiarkisto