torstaina, toukokuuta 18, 2006

Pohjois-Karjala-projektia kehutaan USA:ssa

Sydäntautikuolleisuuden vähentyminen 75 prosentilla on kova suoritus ja EatingWell-lehti innostuu oikein kehumaan Suomea. Puhutaan Suomen ihmeestä. Pekka Puska on tänään taatusti iloinen mies. Pohjois-Karjala-projekti muutti radikaalisti kokonaisen maakunnan elintapoja. Muutos saatiin aikaan tekemällä töitä ihmisten parissa, turuilla ja toreilla. "Ihmisten koko elinympäristön oli muututtava – elintarviketeollisuuden, ravintoloiden, kahviloiden, ruokamarkettien," EatingWell siteeraa projektin tuolloista johtajaa Pekka Puskaa. "Koko yhteisön oli muutettava elintapojaan, ei vain niiden, joilla oli suurin riski sairastua."

Esteitä terveiden elintapojen tieltä raivattiin opastamalla elintarviketeollisuutta tekemään vähäsuolaisempaa ja –rasvaisempaa leipää ja makkaraa, ruokaloita keventämään aterioitaan ja kuntia lisäämään lenkkipolkuja ja pyöräteitä, lehti listaa. Samalla ihmisiä suostuteltiin ja vakuuteltiin tekemään terveyttä edistäviä valintoja ja välttämään epäterveellisiä elintapoja kaikilla elämänaloilla.

Lähde: Kansanterveyslaitos, ajankohtaista, 17.5.2006

Blogiarkisto