tiistaina, toukokuuta 02, 2006

Nutrigenomiikka tulee - oletko valmis?

Nutrigenomiikka on uusi lupaava menetelmä tutkia ravinnon vaikutuksia geenien toimintaan. Tällä tieteenalalla tehdään paljon hyvää tutkimusta Kuopion yliopistossa. Siellä tutkitaan mm. aikuisiän diabeteksen riskiryhmään kuuluvilla henkilöillä mitä vaikutuksia geeneillämme on esim. viljatuotteita sisältävän ruovalion käyttöön elimistössämme. Nutrigenomiikka on kansainvälisesti katsoen ravitsemustutkimuksen uusi, kuuma ala, joka on voimakkaassa kasvussa. Ruokavalion vaikutusta geenien ilmentymiseen ja toimintaan tutkitaan kuumeisesti ja tätä kautta pyritään löytämään keinoja vähentää sairastumisriskejä ravitsemuksen keinoin. Jos vielä olisin siinä asemassa, että miettisin opiskelupaikkaa tai uravalintaa niin Kuopion yliopiston Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskusta miettisin todella vakavasti!

Ravitsemustutkimuksessa on monta eri tasoa. Ensin tutkitaan jonkin ruokavalion vaikutusta suurella ihmisjoukolla, ja todetaan vaikkapa, että täysjyvävilja auttaa suojautumaan kakkostyypin diabetekselta ("aikuisiän sokeritauti"). Sitten ns. kliinisillä ravitsemustutkimuksilla selvitetään tarkemmin tämän täysjyväviljan vaikutussuhteen mekanismit ja todetaan esim. täysjyväviljan käytön ehkäisevän insuliiniaineenvaihdunnan häiriöitä. Näin päästään yhä tarkemman tiedon pariin. Seuraava tutkimusvaihe voi olla vaikkapa insuliinin aikaansaaman vaikutuksen testaaminen pienellä koeryhmällä. Todetaan ehkä, että insuliinin toimintaan vaikuttavat monet geenit. Yksittäisten ravintotekijöiden ja geenien ilmenemisen vuorovaikutuksesta tiedetään jo varsin paljon, mutta toimintamekanismin ymmärtämiseksi tarvitaan tietoa erityisesti yhteisvaikutuksista. Tässä vaiheessa nutrigenomiikka astuu kehään. Poimitaan kaikki mahdolliset tiedonjyväset ihmisen genomin selvitystyöstä ja sieltä löytyvä tieto kertoo miten jokin yksittäinen ravintotekijä vaikuttaa yhtä aikaa ehkä jopa kymmenien tuhansien geenien ilmentymiseen ja toimintaan.

"Tulevaisuudessa geenitietoa voidaan hyödyntää suunniteltaessa terveyttä ylläpitäviä ruokavalioita erityisesti riskiryhmille ja todennäköisesti myös etsittäessä uusia terveysvaikutteisia aineosia elintarvikkeisiin", ennakoi professori Kaisa Poutanen.

Yhdysvaltalainen Sciona yritys vannoo nutrigenomiikan nimeen. Yhtenä yritysideana on, että laihduttaja ottaa posken limakalvolta näytteen, lähettää sen Scionan laboratorioon, jossa ihmisen geenit selvitetään. Laboratoriossa näytteistä määritetään esim. ne geenit jotka vaikuttavat luustoon, sydämeen, antioksidanttitoimintaan, myrkkyjen neutralointiin, insuliinin toimintaan ja tulehdusreaktioihin. Löydösten ja lisäksi suoritetun kyselyn perusteella laihduttajille räätälöidään sitten yksilöllinen ruokavalio. Tällöin laihduttajan ei tarvitsisi hakuammunnalla etsiä itselleen sopivaa ruokavaliota ja elintapoja vaan ne voitaisiin määritellä tietokoneella yksilöllisesti.

On mahdollista, että näin pitkälle ei koskaan päästä, mutta lähtökohta on mielenkiintoinen. Menetelmä edellyttää myös pitkäaikaisia kokeita, jotta voidaan arvioida, toimivatko räätälöidyt ruokavaliot todellisuudessa. Jo nyt tiedetään kuitenkin esimerkiksi, että jotkut meistä ovat toisia herkempiä ruokasuolan verenpainetta kohottavalle vaikutukselle. Samoin tiedetään, että tietyt rasvat kohottavat joidenkin henkilöiden kolesteroliarvoja herkemmin kuin toisten.

Merta edemmäs kalaan ei suomalaisten kannata mennä. Kuopiossa ollaan asiassa jo pitkällä ja tohtori Matti Tolonen on tätä asiaa selostanut jo pitkään kuuroille suomalaiskorville! Tohtori Tolosen erinomaisesta kirjasta "Voita masennus luonnollisesti" naputtelen teille nämä lauseet: Ravintotekijät vaikuttavat solujen perimäaineksen, DNA-molekyylin vakauteen, stabiliteettiin, sen korjausmekanismeihin ja toimintaan, ilmentymiseen eli expressioon. Ravintoaineet saavat geenit toimimaan tietyillä tavoilla ja muuttavat siten yksilön ilmiasua (fenotyyppiä), muun muassa käyttäytymistä. Geenit koodaavat satojen tuhansien valkuaisaineiden synteesiä ja vuorovaikuttavat elimistön rasvahapoista syntyvien eikosanoidien kanssa erityisesti tulehdukseen (inflammaatioon) joko sitä ehkäisten tai pahentaen. Tällä seikalla on valtava merkitys, koska kaikki krooniset taudit – esimerkiksi masennus ja verisuonitaudit – ovat pohjimmiltaan tulehdustiloja. Ravintoaineet ja geenit muuttavat tärkeiden bioaktiivisten aineenvaihduntareittien kulkua ja niissä toimivia välittäjäaineita. Ravintoaineiden ja geenien vuorovaikutus voi joko horjuttaa tai säilyttää elimistön tasapainoa, homeostaasia. Myös lääkkeet vaikuttavat eri ihmisillä eri tavoin sen mukaan kuinka lääkeainemolekyyli reagoi geenien kanssa. Esimerkiksi diabeteksen hoitoon käytetty rosiglitarosiini vaikuttaa eri genotyypin ihmisillä eri lailla sokeritasapainoa ja lihomista säätävään adiponektiinigeeniin.

Asiallisia kommentteja ja kysymyksiä voi pistää tulemaan vaikkapa tähän tai sitten suoraan sähköpostiini (tiedot pääsivulla oikean palstan yläosassa).

Lähteet:
Kolehmainen M, Poutanen K, Uusitupa M. Nutrigenomiikka - avain ravintotekijöiden molekulaaristen vaikutusten selvittämiseen. Ravinnon ja perintötekijöiden yhteisvaikutusten salat julki. Pääkirjoitus. Duodecim 121: 2139-2141, 2005
Nutrigenomiikka tulevaisuuden ratkaisu ruokavalio-ongelmiin? MTV3-Internet, 23.3.2006
Tolonen Matti. Voita masennus luonnollisesti - Ravitsemushoito edistää mielenterveyttä. 218 s., Karprint Ky, 2005
Täysjyvätuotteita diabeteksen torjuntaan. Terveyssanomat 2: 19, 2006

Blogiarkisto