tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Tyhjä lautanen, tyhjä pää

Sini Salovaara on kirjoittanut ravitsemustieteen pro gradun, jonka otsikko on Tyhjä lautanen, tyhjä pää. Poimin Finfoodin uutisoimasta jutusta muutaman havainnon:

  • Säännöllinen ateriarytmi ja kouluruokailu vaikuttavat koulumenestykseen ja vähentävät stressioireita.
  • Tytöillä liikunnan harrastaminen ja aamupalan syöminen ovat yhteydessä koulussa menestymiseen.
  • Vaikka nuoret enimmäkseen nauttivat välipalaksi terveellistä perusruokaa, kuten leipää, maitoa ja mehua, niin koulupäivän aikana yleisimmät välipalat ovat makeiset ja virvoitusjuomat.
  • Nuoret ostavat välipalaa useimmiten koulun automaateista tai koulun lähellä sijaitsevasta kioskista, kaupasta tai huoltoasemalta.
  • Niissä harvoissa kouluissa, missä on välipalatarjoilua, nuoret ostavat harvemmin makeisia ja limua!
  • Jopa nuorten itsensä mielestä välipalatarjoilu ja vesipisteet olisivat kouluympäristössä tarpeellisempia kuin kioski ja limu- ja makeisautomaatit.
  • Joka kuudes nuori lähtee kouluun syömättä aamupalaa ja reilu kolmasosa nuorista jättää yhden tai kaksi päivän ateriaa väliin.
  • Joka viides ilmoittaa olevansa yleensä suurimman osan koulupäivää väsynyt.
  • Joka kolmas nuorista syö koululounaan enintään kolmena päivänä viikossa.
  • Nekin, jotka syövät koululounaan, ottavat ruokaa tarjottimelleen yksipuolisemmin kuin ennen.
  • Nuorilla sekä pääruuan, leivän että maidon nauttiminen lounaalla on vähentynyt verrattuna aiempiin tutkimuksiin.

    Sini Salovaara haastatteli internet-kyselyllä 881 yläkoululaista yhdeksästä koulusta seitsemällä eri paikkakunnalla ympäri Suomea.

Blogiarkisto